Tientallen doden bij aanval op campus in Nigeria

Bij een aanval op een universiteitscampus in het noordoosten van Nigeria zijn tientallen studenten gedood. De studenten zouden in hun slaap overvallen zijn. De islamitische extremistische groepering Boko Haram zou achter de aanslag zitten.
De lichamen van enkele vermoorde studenten worden bedekt met bladeren.

De studenten sliepen in een slaapzaal op de landbouwuniversiteit in Gubja, in de Nigeriaanse deelstaat Yobe. Militanten van Boko Haram zouden de zaal binnengedrongen zijn en het vuur geopend hebben op de slapende studenten. Ze zouden ook verschillende klaslokalen in brand gestoken hebben.

Een exact dodencijfer is er nog niet. De hulpdiensten zijn nog volop bezig met het ophalen van lichamen. Het Nigeriaanse leger heeft tot nog toe 42 doden geteld, de meesten onder hen zijn tussen de 18 en 22 jaar. 18 gewonde studenten zijn voor verzorging naar een ziekenhuis in Damaturu gebracht. Zo'n duizend andere studenten zouden de campus ontvlucht zijn.

Volgens enkele ooggetuigen zouden de daders verdeeld over twee pick-ups en motoren de campus opgereden zijn. Enkelen onder hen droegen camouflage-uniforms van het Nigeriaanse leger. Ze leken goed de weg te kennen en gingen rechtstreeks naar de vier studentenhuizen van de jongens. Het studentenhuis van de meisjes lieten ze links liggen.

Boko Haram streeft naar een islamitische staat in Nigeria. Met de regelmaat van de klok worden aanslagen op kerken en scholen uitgevoerd en vinden gruwelijke moordpartijen plaats. Sinds 2010 zijn daarbij al meer dan 1.800 mensen om het leven gekomen.

In het noordoosten van Nigeria, waar de aanslag van vannacht gepleegd werd, geldt sinds mei de noodtoestand. In juni stierven 22 kinderen en leerkrachten bij twee aanvallen op scholen in Yobe. In juli kwamen minstens 42 studenten om bij een aanval op een school in de stad Mamudo, ook in Yobe.