Tobback: "Cornu doet na zijn uren wat hij wil"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft geen probleem met de extra mandaten van de toekomstige NMBS-baas Jo Cornu. "Als hij erin slaagt om de treinen op tijd te laten rijden, maakt het mij niet uit wat hij na zijn uren doet", zei hij in "De zevende dag".

De SP.A-voorzitter stoort zich naar eigen zeggen aan het feit dat de discussie heel de tijd over de "nevenactiviteiten" gaat, maar niet over wat er met de NMBS moet gebeuren.

Voor Tobback is er maar één ding belangrijk, Jo Cornu moet zijn job bij de NMBS goed doen: "Als meneer Cornu, die bereid is om voor een correcte vergoeding die job op zich te nemen bij een moeilijk bedrijf dat een belangrijke openbare functie vervult, erin slaagt om de treinen op tijd te laten rijden, dan maakt het mij eigenlijk niet uit wat hij buiten zijn uren doet."

Volgens Tobback interesseert het ook de treinreizigers niet wat Cornu buiten zijn uren doet, "ze verwachten van hem en van de regering dat ze duidelijk maken hoe ze die treinen op tijd gaan laten rijden".

De SP.A-voorzitter heeft daar in elk geval ideeën over. Zo pleit hij ervoor om van de NMBS een bedrijf te maken dat zich in de eerste plaats op reizigersvervoer concentreert, "de échte openbare functie", in plaats van logistiek en vrachtvervoer. Ook partijgenoot en vicepremier Johan Vande Lanotte had daar in de weekendkranten al voor gepleit.

Dat al het personeel van de logistieke afdelingen daardoor afgestoten zou worden, wil Tobback niet gezegd hebben. "Dat hangt er van af of we hen kunnen gebruiken bij het reizigersvervoer, want daar zijn ook grote noden", zei hij daarover.