"1 euro per minuut bij de kapper"

De Unie van Belgische Kappers, thans Coiffure.org, klaagt de wildgroei aan (te goedkope) tarieven aan en pleit voor een uniform tarief van ongeveer 1 euro per minuut. Met een tarief van minder dan 1 euro per minuut zou een kapperszaak niet rendabel zijn.
© Yadid Levy

Wie al eens bij verschillende kappers of kapsalons is geweest, weet dat er grote prijsverschillen kunnen zijn voor exact hetzelfde werk. Enkele voorbeelden: bij de ene kapper krijgt een man een nieuwe snit voor 16 euro, een andere kapper vraagt daarvoor 23 euro. De prijzen voor highlights bij vrouwen gaan van 45 tot 64 euro.

Coiffure.org, de vereniging van zelfstandige kappers, wil graag een richtlijn voor de tarieven bij de kapper. "Met een snit, kleuring, styling en een brushing is een kapper al snel 1,5 tot 2 uur zoet. Het kan niet zijn dat een kapper daar maar 60 euro voor vraagt", zegt Stéphane Coigné in Het Nieuwsblad. Dit kappersbezoek zou volgens Coigné tussen de 90 en 120 euro moeten kosten.

Kappers die minder dan dat aanrekenen, verstoren niet alleen de markt, "het kan ook faliekant aflopen voor de kapper die te weinig aanrekent". De vereniging start met seminaries voor kappers waarin hen uitgelegd wordt hoe ze realistische prijzen kunnen berekenen en waarom het belangrijk is die prijzen ook te hanteren. "Kappers die onder de marktprijs willen werken, moeten inzien dat ze de markt verzieken."

De kapper wordt duurder

Als het tarief van 1 euro per uur wordt gehanteerd, zal het gemiddelde kappersbezoek duurder worden dan nu. "De consument moet beseffen dat vakmanschap tijd vergt en dat zoiets geld kost. Tevreden klanten zijn bereid te betalen voor een goede kwaliteit en dito service", zegt Coigné.

Meest gelezen