"Digitale piraterij niet schadelijk voor entertainmentsector"

Illegaal downloaden brengt de entertainmentsector geen schade toe, maar kan de inkomsten net verhogen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Londen School of Economics. "De industrie blaast de negatieve impact van de digitale cultuur nodeloos op", klinkt het.

Onderzoekers van de Britse universiteit hebben ontdekt dat zowel de muziek- en filmsector als de game-industrie groeien, ondanks de vele kritiek op onze digitale cultuur. Door het probleem van digitale piraterij heeft de entertainmentindustrie immers ook zelf manieren gevonden om hun producten via de digitale weg aan de man te brengen.

Uit de studie blijkt dat de digitalisering onder meer een belangrijk onderdeel vormt van de muziekindustrie. "In tegenstelling tot wat de sector zelf beweert, houdt de muziekindustrie goed stand", zegt onderzoeker Bart Cammaerts. "De inkomsten uit onder meer digitale verkoop en streaming maken de dalende verkoop van cd's of platen helemaal goed."

Het beeld dat de platenbazen ons geven, blijkt dus niet helemaal het volledige plaatje te zijn, zegt Cammaerts. "De drastische daling van de platenverkoop mag dan wel een feit zijn, de muziekindustrie blijft wel stabiel." 

Hetzelfde geldt voor de filmindustrie. Uit de studie blijkt dat de verkoop en verhuur van dvd's tussen 2001 en 2010 met zo'n 10 procent gedaald is. Toch boekte de filmsector in Hollywood vorig jaar een recordopbrengst van 35 miljard dollar, zo'n 6 procent meer dan in 2011. "Ondanks dat de sector beweert dat illegale dowloads de filmindustrie ten val brengen, blijkt daar dus niets van waar te zijn", klinkt het in de studie.

Ook de verkoop van boeken en videospelletjes blijft erg succesvol, vooral door nieuwe inkomsten afkomstig uit het digitale circuit. Ook al zijn de inkomsten van het papieren boek immers gedaald, toch wordt dat ruimschoots goedgemaakt door de stijgende verkoop van e-books.

Meest gelezen