Atomiumbol voor Nobelprijswinnaar Englert

De onderste bol van het Atomium in Brussel zal voortaan "Bol François Englert" heten als eerbetoon aan de Belgische Nobelprijswinnaar Fysica van dit jaar.

Het is niet de eerste keer dat een bol van het Atomium de naam van een Nobelprijswinnaar krijgt. Eerder was dat al het geval met een bol aan de zijkant die genoemd werd naar Ilya Prigogine, de Belgische Nobelprijswinnaar voor Scheikunde in 1977.

Nu valt diezelfde eer te beurt aan de nieuwe Nobelprijswinnaar voor Fysica François Englert (links). De onderste bol van het Atomium zal binnenkort de "Sphère" of "Bol François Englert" heten.

De middelste bol kreeg eerder al de naam van André Waterkeyn, de architect van het Atomium dat al sinds de Expo van 1958 de Heizelvlakte domineert.

Er zijn dus nog zes bollen over voor toekomstige Nobelprijswinnaars of andere Belgen die zich hier verdienstelijk kunnen maken.

Het regent felicitaties voor Englert

De eerste Nobelprijs in 36 jaar laat ons land niet onberoerd en professor Englert wordt dan ook bedolven onder de gelukwensen.

Het koninklijk paleis was een van de eersten om te reageren. In een tweet noemt koning Filip onze Nobelprijswinnaar "een uitzonderlijk talent" en hij spreekt over "een grote eer voor ons land".

Premier Elio Di Rupo (PS) noemt Englert "één van onze briljantste landgenoten. Als chemicus hoopt Di Rupo dat de prijs "jongeren zal aanzetten tot een studie in wetenschappen en techniek". Ook staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Pierre Courard (PS) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS) reageren verheugd. 

De Europese Commissie is erg trots op Englert en op de Brit Peter Higgs. Tegelijk heeft de EU ook lof voor de duizenden wetenschappers van het nucleaire onderzoekscentrum CERN in Genève die na jaren zoeken het bestaan van het Brout-Englert-Higgs-boson ontdekten.

Het CERN (foto) zelf noemt de theorie zowel als de ontdekking van het boson een mijlpaal en een sluitstuk van het Standaardmodel van de deeltjesfysica. Volgens het CERN is nu een hoofdstuk in de fysica afgesloten en "gaan we verder".

Meest gelezen