Keukenoorlog over "donkere lijntje" van laminaat

Een reclamespot van Dovy Keukens zet kwaad bloed bij de concurrenten. Volgens hen suggereert de reclame dat alleen laminaatkeukens kwaliteitsvol zijn, "en dat is niet zo", zeggen ze in Het Belang van Limburg.

In een recente reclamespot van Dovy Keukens prijst eigenaar Donald Muylle zijn keukens met een boord van laminaat aan. "Voor de afboording van mijn keukens gebruik ik het zeer sterke laminaat en geen minderwaardig abs, pvc of laserkanten die loskomen en verkleuren. Laminaat komt niet los en behoudt zijn kleur. Hoe herken je laminaat? Aan het fijne donkere lijntje."

Het spotje is in het verkeerde keelgat geschoten van enkele concurrenten. Denis Thijs van Princess Keukens waar keukens met laserkanten worden verkocht, zegt dat Muylle in zijn spot liegt.

Op zijn site schrijft Thijs dat "Muylle met zijn laminaatkeukens uitpakt alsof hij het warm water heeft uitgevonden, terwijl het een procedé is dat niet nieuw is en bovendien door een andere keukenbouwer is uitgevonden. Innovatief zijn is nog iets anders dan plagiaat plegen."

"Ik kan niet tegen leugens", verklaart Thijs in "Hautekiet" op Radio 1. "Hij beweert dat kanten van abs, pvc en laser verkleuren en loskomen, maar op basis waarvan doet hij die uitspraak? Laserkanten zijn kanten aangebracht zonder lijm, maar met een laserstraal gebrand op de deurkant. Die laserkanten zijn nog maar net op de markt, dus hoe kan hij weten dat deze randen loskomen en verkleuren?"

"Een afwerking met laminaat deed men al in de jaren 70. Iedere schrijnwerker die in de jaren 70 een keuken maakte, maakte een keuken in laminaat en lijmde er een laminaatbandje op. Dat doet Dovy vandaag nog altijd. En die laminaat is sinds de jaren 70 niet veranderd. Als dat een slag of stoot krijgt van een pan, dan kwets je dat." Thijs geeft wel toe dat laminaat goedkoper is dan de andere materialen.

"Muylle heeft gelijk en Thijs ook"

Wim Van Aerschot, leraar houtbewerking, neemt de verdediging op van Donald Muylle en zijn reclamespot. "Wat hij laat zien, is het verschil tussen melamineplaten en laminaat, en dan is laminaat inderdaad beter", zegt hij in "Hautekiet" op Radio 1.

"Op school leren we de leerlingen de twee technieken, zowel met abs-afplakbanden (pvc 2 millimeter) als met hpl-banden (laminaat). Muylle legt het verschil tussen melamineplaten met abs en laminaat met hpl-banden uit. Bij een melamineplaat wordt een decorstuk van 0,3 millimeter dik gedrukt op de ondergrond. Bij de hpl-platen zit er een extra onderlaag waardoor je dat zwarte kantje krijgt. Dat kantje is 0,8 millimeter. Dat is steviger, de vergelijking van Muylle klopt."

Maar hij geeft ook Thijs gelijk. "Die verschillende afwerkingen zijn in volle ontwikkeling. Je hebt daar de laserstructuur en die is steviger, maar ook duurder."

Meest gelezen