VRT investeert in productiehuis De chinezen

De VRT neemt een minderheidsparticipatie van 10 procent in het productiehuis De chinezen. De operatie past in de strategie om te investeren in jonge en talentvolle productiehuizen en zo de Vlaamse audiovisuele sector te steunen.

"Voor ons is dit een blijk van vertrouwen van de VRT in het creatieve vermogen van ons productiehuis", meldt De chinezen. Het jonge productiehuis werkte in het verleden al mee aan "Iedereen beroemd" en maakte in opdracht van de VRT het programma "Ten oorlog" (foto).

De participatie betekent niet dat De chinezen exclusief voor de VRT zal werken. De VRT heeft ook geen zeggenschap over de operationele werking van het productiehuis.

De VRT heeft volgens haar beheersovereenkomst de opdracht om de Vlaamse onafhankelijke productiesector te stimuleren. Daarbij moet er 25 procent van het tv-productiebudget besteed worden aan externe producties. Participaties zijn daarbij een nieuw instrument dat voor zuurstof kan zorgen voor onafhankelijke productiehuizen met groeipotentieel.

De chinezen is het eerste productiehuis waarin de VRT een participatie neemt. "Het productiehuis maakt programma's met een uitgesproken VRT-stempel. Er is dus een uitgesproken wederzijds vertrouwen en geloof dat de nieuwe participatie- en innovatieovereenkomsten beide partijen zullen versterken", klinkt het.

De chinezen werd opgericht in 2011 door Elke Neuville, Arnout Hauben en Mikhael Cops. De oprichters werkten daarvoor bij productiehuis Woestijnvis. Op dit ogenblik werken ze onder meer aan de programma's "Naar de top" en "Manneken Pis" voor de VRT.

Meest gelezen