"Miljoen mensen kunnen baat hebben" bij breintraumaonderzoek

De meer dan 1 miljoen Europeanen die een breintrauma oplopen, zijn mogelijk gebaat bij een grootschalige studie onder leiding van de Universiteit van Cambrige en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Dat werd gezegd bij de lancering van de studie in Antwerpen.

Jaarlijks leiden breintrauma's volgens de onderzoekers tot hoge persoonlijke en maatschappelijke kosten. Die trauma's geven meer doden bij jonge volwassenen dan eender welke andere ziekte. In België gaat het jaarlijks om 900 doden, in Europa om 75.000 doden. "Voor zij die overleven, kunnen er levenslang zware gevolgen zijn", klinkt het. Jaarlijks veroorzaken TBI's (Traumatic Brain Injury) voor meer dan 30 miljoen euro aan kosten.

Voor het project zullen de data van meer dan 5.000 patiënten van over heel Europa geanalyseerd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van MRI-scanners, die vlakbij spoedafdelingen geplaatst zullen worden om in een vroeg stadium na een breintrauma beelden te maken.

"Over heel Europa worden verschillende behandelingsmethodes gebruikt en er bestaan nog vele kennishiaten over TBI", zegt hoogleraar David Menon van de Universiteit van Cambridge. "Variaties in klinische paden en het managen van individuele patiënten zal ons toelaten om algemene "best practices" uit te werken om de patiënten aan de juiste behandelingen te koppelen", aldus Menon.

Het project, dat kadert in het Europese Seventh Frame Onderzoeksprogramma, zal zo'n 40 miljoen euro kosten, waarvan drie vierde afkomstig van Europese subsidies. "We kunnen veel doen, maar niet genoeg, dus met de toelage kunnen we samenwerking op een grote schaal mogelijk maken", aldus coördinator Andrew Maas (UZA).

De studie werd officieel in Antwerpen gelanceerd, in aanwezigheid van zo'n 80 wetenschappers uit Europa, China, de Verenigde Staten en Australië. Ze kadert in een groter project "International Traumatic Brain Injury Research Initiative".

Meest gelezen