1.200 mensen opgepakt na rellen in Moskou

In de Russische hoofdstad Moskou is een betoging gisteren uit de hand gelopen en zijn tal van winkels van etnische minderheden beschadigd. Auto's werden in brand gestoken en er is zware schade aangericht in een winkelcentrum. Vanmorgen voerde de politie een aanval uit op het winkelcentrum. Volgens Russische media zijn daarbij 1.200 mensen opgepakt.

Gisteren betoogden enkele honderden mensen uit protest tegen de moord op een Rus door een man afkomstig uit de Kaukasus. Op een bepaald ogenblik liep de betoging evenwel volledig uit de hand toen tientallen herrieschoppers het initiatief in handen namen. Ze richtten hun woede op een winkelcentrum waar vooral minderheden uit de Kaukasus en Centraal-Azië een zaak hebben.

Auto's werden beschadigd, winkelruiten ingeslagen en even werd het winkelcentrum zelfs in brand gestoken. Er werden racistische slogans geroepen en de politie moest met de wapenstok tussenbeide komen om de orde te herstellen. In totaal zijn 380 mensen opgepakt.

Burgemeester van Moskou Vladimir Sobianin kondigde nadien aan de de politie erg scherpe controles gaat houden bij de migrantengemeenschap. Er zou strikter worden gezocht naar illegale immigranten. Sobianin zei dat na een gesprek met president Vladimir Poetin. Vanmorgen voerde de politie een raid uit op het winkelcentrum waar de onlusten gisteren plaatsvonden. 1.200 mensen, voornamelijk migranten uit de Kaukasus en Azië, werden opgepakt.

In Moskou en andere steden in Rusland zijn er al langer spanningen tussen Russen en de etnische minderheden. Die laatsten worden vaak gelijkgesteld met criminelen en regelmatig worden er winkels en huizen van Kaukasische minderheden in brand gestoken of aangevallen.