"Geen camera's in het citadelpark"

In het Citadelpark in Gent komen geen bewakingscamera's. Dat heeft burgemeester Daniël Termont (SP.A/Groen) geantwoord op vragen van de Gentse oppositie. Bij de politie zijn al tientallen tips binnengekomen na de verspreiding van de robotfoto's.

In september werden twee meisjes verkracht in het Citadelpark. De politie is nog steeds op zoek naar de dader. Eind vorige week werden robotfoto's verspreid van de dader. Volgens de Gentse politie zijn er intussen al tientallen tips binnengekomen en die worden nu allemaal onderzocht.

Van CD&V, Vlaams Belang en de N-VA kreeg het stadsbestuur de vraag of er camera's komen in het park, waar eerder al zeden- en andere misdrijven plaatsvonden. Maar volgens de Gentse politie en volgens burgemeester Termont zijn camera's weinig effectief in de strijd tegen misdaad in het park.

"Het is onmogelijk om zo'n grote oppervlakte in de gaten te houden met camera's. Bovendien zouden de beelden 24 uur op 24 gemonitord moeten worden door agenten en dat zou te veel tijd en geld kosten." Termont zegt ook dat de beelden te wazig zijn door de vele bomen en struiken en de slechte lichtinval in het park. Ook korpschef Filip Rasschaert zegt dat "we ons moeten concentreren op het vinden van de dader. Camera's inzetten betekent dat we capaciteit wegnemen die we anders kunnen inzetten om de dader op te sporen".