"Het diplomatieke raam opent zich meer en meer"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is optimistisch dat er een diplomatieke oplossing kan worden gevonden in het dossier van het Iraanse nucleaire programma. "Momenteel opent het diplomatieke raam zich meer en meer", zegt Kerry. Iran heeft gisteren wel laten weten dat het geen verrijkt uranium naar het buitenland zal sturen, nochtans een eis van het Westen.
AP2011

Kerry deed zijn uitspraken na een ontmoeting met de buitenlandverantwoordelijke van de EU, Catherine Ashton, die deze week cruciale onderhandelingen in Genève over het nucleaire dossier gaat leiden. Het zijn de eerste gesprekken sinds de nieuwe president Hassan Rouhani (kleine foto) aan het bewind kwam in Iran. Rouhani staat bekend als gematigd, in tegenstelling tot zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad.

"Momenteel opent het diplomatieke raam zich meer en meer", zei Kerry in een toespraak in Londen, die via een videoconferentie in de Verenigde Staten werd uitgezonden voor de pro-Israëlische drukkingsgroep AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). "Maar ik wil dat jullie weten dat onze ogen ook open zijn", aldus de minister aan de zowat 160 afgevaardigden van de machtige joods-Amerikaanse organisatie, die haar jaarlijkse vergadering hield.

"Hoewel we een vreedzame oplossing zoeken voor het Iraanse nucleaire programma, moeten woorden worden gevolgd door daden", herhaalde Kerry. "Ongeacht het engagement met Iran, zijn we ons volledig bewust van de veiligheidsnoden van Israël."

Morgen en woensdag staat in Genève een nieuwe onderhandelingsronde van de zogenaamde "5+1-groep" (VS, China, Rusland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) en Iran op het programma over het nucleaire dossier.

Gisteren ontbeet Kerry samen met Catherine Ashton, die de gesprekken zal leiden. Volgens een verantwoordelijke van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken hadden Kerry en Ashton een "erg productief" gesprek. Behalve over Iran hadden beiden het ook over Afghanistan en het deelakkoord dat Kerry sloot met de Afghaanse president Hamid Karzai over de eventuele aanwezigheid van Amerikaanse troepen na de NAVO-terugtrekking in 2014.

Andere gespreksonderwerpen waren de toestand in Egypte, de rechtstreekse Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen en de zoektocht naar een diplomatieke oplossing voor de oorlog in Syrië.

"Geen gram uranium zal Iran verlaten"

Iran laat intussen wel weten dat het niet bereid is om verrijkt uranium, dat gebruikt kan worden in een kernwapen, naar het buitenland te sturen. Dat is nochtans een vraag van het westen en Israël. "We zullen de verrijking van uranium niet stopzetten of opgeven. We zullen niet toestaan dat zelfs maar een gram uranium het land verlaat", zei toponderhandelaar Abbas Araqchi op de staatstelevisie.

De uitlatingen van Araqchi zijn in tegenspraak met een verklaring van parlementsvoorzitter Ali Larijani, die vorige week zei dat Iran bereid is om de "overschotten" van de uraniumvoorraad eventueel te gebruiken als onderhandelingsmiddel.

Iran en het Westen onderhandelen al sinds 2006 over het nucleaire programma. Volgens Iran heeft dat enkel vreedzame bedoelingen, maar het Westen vermoedt dat het land werkt aan nucleaire wapens. Als gevolg zijn er economische sancties van kracht tegen Iran. Het land wil die graag weg, maar de VS benadrukt dat er geen versoepeling komt zolang Iran geen concrete stappen zet om aan te tonen dat het geen kernwapens wil verwerven.

AP2013