"Ik zou best graag een film in Gent draaien"

De Franse schrijver, scenarist en regisseur Philippe Claudel heeft gisteren zijn nieuwe film "Avant L'hiver" voorgesteld op het Filmfestival van Gent. Claudel nam de tijd om vragen van het publiek te beantwoorden en fans te plezieren door hun boeken te signeren.

Philippe Claudel brak zo'n tien jaar geleden door bij het grote publiek als schrijver van de roman "Les âmes grises" ("Grijze zielen"). Hij is ook de auteur van o.a. "La petite fille de Monsieur Linh" ("Het kleine meisje van meneer Linh") en "Le rapport de Brodeck" ("Het verslag van Brodeck").

Claudel bewerkte zijn "Les âmes grises" ook tot een scenario en ging enkele jaren later zelf aan het filmen. Hij oogstte succes bij pers en publiek met "Il y longtemps que je t'aime" en "Tous les soleils".

Op het Filmfestival van Gent kwam hij zijn derde film voorstellen, "Avant l'hiver". Net als in "Il y a longtemps que je t'aime" speelt Kristin Scott Thomas een van de hoofdrollen. Maar Claudel schreef de film met één man in gedachten, Daniel Auteuil. Hij speelt een gerenommeerde chirurg wiens ogenschijnlijk perfecte leven ineens door elkaar wordt geschud. "Ik kende Auteuil alleen als acteur, niet als mens, maar ik was heel blij dat hij de hoofdrol in "Avant l'hiver" wilde vertolken", zei Claudel, die na de film de tijd nam om te antwoorden op vragen van het publiek.

"Avant l'hiver" is een psychologisch drama maar tegelijk een thriller. "Ik hou ervan om genres te vermengen", zei Claudel. Hij is inmiddels al bezig met een nieuwe film. "Ik ben een schrijver, ja. Ik kan niet zonder schrijven. Maar ik heb al een dertigtal romans en essays gepubliceerd. Momenteel heb ik meer zin om het medium film te exploreren. Wat me aantrekt in film? Dat je veel kunt zeggen zonder woorden, zonder dialogen".

Claudel nam "Avant l'hiver" grotendeels op in Luxemburg. De film zit vol regenachtige, mistige scènes. Het is een decor waarmee hij vertrouwd is. "Ik ben afkomstig uit Lotharingen, in het oosten van Frankrijk. België, Nederland, de Scandinavische landen: ik heb er affiniteit mee". Ziet hij het niet zitten om ook eens in Gent te komen filmen, wil een dame in het publiek weten. "Dat zou me best wel wat zeggen, het is een telegenieke stad", vindt Claudel.