"Mijn mening wordt niet gevraagd"

Nog een kleine maand zal ze door het leven gaan als Miss Universe, maar die laatste maand had ze zich wellicht anders voorgesteld. Olivia Culpo is immers in het oog van de storm terechtgekomen tijdens een reis naar India. Daar poseerde ze zonder voorafgaande toelating voor de Taj Mahal voor een fotoshoot om een schoenenmerk te promoten. De Indiase autoriteiten konden er niet om lachen omdat ze hiermee de erfgoedwetgeving van het land geschonden had. Er hangt de Amerikaanse schone nu een gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete boven het hoofd.

Eind vorige week besliste de plaatselijke politie een officieel onderzoek in te stellen naar de fotoshoot van Culpo. Op basis van dit onderzoek kan dan een klacht ingediend worden, die Culpo en het organisatiecomité van Miss Universe dus duur kan komen te staan. Volgens politiecommissaris Sushant Gaur poseerde Culpo met één schoen aan de voet en één in de hand, terwijl een ander paar op een bankje stond uitgestald.

Culpo gaf afgelopen weekend volgende uitleg over de fotoshoot op nieuwswebsite Providence Journal: "De Miss Universe Organisation heeft verplichtingen tegenover zijn sponsors en daarom worden er foto’s van de reizen genomen, om te delen op websites. Mij heeft men dan opgedragen met die schoenen te poseren."

"Ik geef toe, zo’n hoge hakken op een nog hoger bankje bij zo’n heet weer, ik wilde dat niet doen. Ik heb zelfs op een gegeven moment gezegd: "Is dit niet een beetje ongepast?" Maar ik moet doen wat me gezegd wordt. Dit is immers mijn job. Er zijn heel wat dingen waarover men mijn input niet vraagt. Het is niet langer wat Olivia wil."

AP2013

"Als ik hieruit iets geleerd heb, dan is het dat, indien ik me niet op mijn gemak voel bij hetgeen ik moet doen, ik meer karakter moet tonen."

"Ik hoop dat we dit zodanig kunnen oplossen dat ik opnieuw zonder problemen dit land kan gaan bezoeken. Want zoals het er nu uitziet...", besloot de 21-jarige ex-Miss USA, die er nog aan toevoegde dat ze de inwoners van India nooit heeft willen beledigen.

Het organisatiecomité probeerde intussen de meubels te redden door in een communiqué te stellen dat het nooit de bedoeling was "de commerciële toer op te gaan of geen respect te tonen."

lees ook