"Ook nep kan subliem zijn"

Enkele weken geleden publiceerde het entertainmentgezelschap "Tumba Ping Pong Show" een opmerkelijke video op YouTube, waarin te zien was hoe een zekere Miss Ping belaagd werd door vlijmscherpe messen, om uiteindelijk een pingpongballetje in de mond geworpen te krijgen. Het filmpje haalde snel de kaap van anderhalf miljoen kijkers, maar nieuwswebsites bleven zich afvragen of het trio wel werkelijk "de dood uitdaagde". Namen ze de kijkers niet eerder in het ootje?

Het vijfkoppige Zweedse gezelschap deed alvast alle moeite om de illusie dat het filmpje niet gemonteerd was staande te houden. Woordvoerder Jim Fitzgerald aan New York Daily News: "Het is niet de bedoeling om veel over ons te vertellen omdat we het mysterieuze van onze leden levendig willen houden." Ook over Miss Ping, die niet tot het vaste gezelschap behoort, liet Fitzgerald weinig los. Behalve dat ze de stunt deed "met bijna geen enkele vorm van bescherming".

Maar de socialenieuwswebsite Heavy ontleedde de beelden zorgvuldig en kwam tot de conclusie dat het geheel helemaal nep was. Zo was op stilstaande beelden te zien dat het mes reeds in de tweede tafeltennispalet stak. Het vliegende mes richting de ananas wordt "geblurd", vervaagd weergegeven. Hierdoor lijkt het alsof het stuk fruit al in twee gesneden is, vooraleer het mes erdoor vliegt.

De doodsteek wordt volgens de website gegeven door de worp zelf. Ook al geeft de hand geen enkele opwaartse beweging weer, toch vliegt het mes naar boven. Wat doet besluiten dat de gooier het mes uit zijn handen laat vallen en een ander mes, weeral "geblurd", in de richting van het meisje doet vliegen.

Conclusie: "Zeer ervaren videomonteurs, maar niet zo handig met mes en pingpongbal als u denkt". Maar, volgens een YouTube-kijker, "ook al is het nep, het kan toch keigoed zijn. Want dit is echt wel indrukwekkend".

Hier beneden kunt u het originele filmpje zien:

lees ook