"Premier Di Rupo, verbied studentendopen!"

De Franse politica Ségolène Royal heeft een brief gestuurd naar de Belgische premier Elio Di Rupo. Daarin dringt ze er bij Di Rupo op aan om studentendopen te verbieden. Royal verwijst naar de Franse studente van de universiteit van Luik die onlangs na een ontgroening in coma belandde.

De gewezen Franse presidentskandidate zegt dat ze "geschokt" was door het voorval met de Ulg-studente. Een studente Diergeneeskunde belandde recent in coma nadat ze bij een studentendoop een grote hoeveelheid water had gedronken.

Volgens Royal moeten dergelijke praktijken wettelijk bestreden worden om mogelijke slachtoffers te beschermen. "Ik neem me de vrijheid u aan te raden om een verbod op ontgroeningen in een wet te gieten", aldus de voormalige Franse PS-minister in haar brief aan Di Rupo. "Ik twijfel er niet aan dat u de recente feiten even verschrikkelijk vindt als ik. Dat zeg ik u zonder omwegen: plaats ontgroeningen buiten de wet", schrijft Royal.

Toen ze minister van Onderwijs was, voerde Royal een verbod op dopen in.