"Zonder dat pilletje zat ik hier vanavond misschien niet"

Dani Klein, frontvrouw van Vaya Con Dios, heeft in "Reyers Laat" openhartig getuigd over haar leven met depressie. Ze deed dat in het kader van de "Te Gek!?"-campagne, die dit jaar focust op depressie. "Zonder mijn halve pilletje zat ik hier vanavond misschien niet".

De "Te Gek?!"-campagne wil psychische aandoeningen uit de taboesfeer halen. Dit jaar vestigt ze de aandacht op depressie, waar één op vier Belgen ooit mee te maken krijgt.

Dani Klein is ervaringsdeskundige. Al vele jaren vecht ze tegen depressie. "Ik was voorbestemd om depressief te worden", zegt ze. "Ik denk dat depressie in de genen zit. Zoals je geboren kunt worden met zwakke nieren, word je geboren met depressie".

Als kind was ze al zeer gevoelig, vaak verdrietig en angstig. Op haar 17e maakte ze de fout om haar angsten te lijf te gaan met drugs. "Ik denk dat men zwaar onderschat wat drugs of alcohol met je hersenen doen", waarschuwt ze.

Na verloop van tijd is ze hulp gaan zoeken bij een psychoanalyticus. "Net als Woody Allen ben ik 20 jaar lang op de sofa gaan liggen", zegt ze. De psychoanalyse heeft haar veel geleerd, maar was niet voldoende om de depressieve gevoelens te boven te komen.

"De conclusie was dat ik beter medicatie slikte. Ik durf te zeggen dat die me gered heeft. Elke morgen neem ik een half pilletje. Zonder dat pilletje zou ik hier vanavond misschien niet zitten".