Assad: "Nobelprijs had voor mij moeten zijn"

"De Nobelprijs voor de Vrede had voor mij moeten zijn." Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad verklaard in een Libanese krant. Volgens de krant zei Assad dat bij wijze van boutade.

Volgens de Assad-gezinde Libanese krant Al Akhbar ("Het nieuws", red.) deed Assad die uitspraak als een grapje. Maar toch lijkt Assad ook argumenten aan te halen om zijn boutade te staven. Zo vertelt hij dat hij in 2003 had voorgesteld om de Syrische chemische wapens te ontmantelen, op voorwaarde dat Israël hetzelfde zou doen met zijn nucleaire arsenaal.

Assad gaf het interview naar aanleiding van de Nobelprijs voor de Vrede, die vrijdag is toegekend aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De experts van OPCW zijn intussen in Syrië om het chemische arsenaal te ontmantelen. Syrië is vandaag ook lid geworden van het OPCW.

"Verlies van chemische wapens is morele tegenslag"

"Het verlies van de chemische wapens is een morele en politieke tegenslag voor Syrië", geeft Assad toe in het interview. "De prijs daarvoor is vandaag gewijzigd en we hebben de chemische wapens opgegeven om de dreiging af te wenden dat de VS ons zou aanvallen."

Assad haalt vervolgens ook uit naar enkele leiders in de Arabische wereld, die zich tegen hem gekant hebben. "Ze heulen nu mee met het Westen. Maar sommige westerse leiders gaan waardiger om met ons dan sommige van de Arabieren."

In maart 2011 barstte een volksopstand los in Syrië tegen het regime van president Assad. Al snel is die opstand ontaard in een gewapend conflict dat nu al 2,5 jaar aansleept en dat het leven heeft gekost aan naar schatting 115.000 mensen. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht geslagen voor de burgeroorlog.