Beelden van verdachte in zaak-Madeleine McCann

De Britse politie heeft twee computertekeningen vrijgegeven van een man die ze willen spreken in verband met de verdwijning van Madeleine McCann. De BBC heeft vanavond ook een nieuwe reconstructie uitgezonden van de avond dat het toen 3-jarige meisje verdween, intussen 6,5 jaar geleden.
De Britse politie is op zoek naar informatie over deze man.

De twee beelden zijn tekeningen van dezelfde man. Hij is door getuigen opgemerkt op de avond van de verdwijning van Madeleine McCann in Praia da Luz in Portugal nu 6,5 jaar geleden. Ondanks meerdere oproepen de voorbije jaren heeft de man zich nooit bij de politie gemeld.

De politie vraagt iedereen die informatie heeft over de man om contact op te nemen. "Hoewel deze persoon misschien niet de sleutel is tot dit onderzoek, is hem vinden en spreken van vitaal belang voor ons. We hebben getuigen die hem plaatsen in het resort op het moment van de verdwijning van Madeleine."

Het belang van de man is aan het licht gekomen door de analyse van tienduizenden documenten en data van het mobiele telefoonverkeer op de avond van de verdwijning, zeggen de Britse politiediensten. Ze melden ook dat hun onderzoek nieuwe elementen aan het licht heeft gebracht.

Reconstructie met nieuwe elementen

"Ons werk heeft significante veranderingen aangebracht aan de tijdlijn en de versie van de feiten, zoals die nu aangenomen worden door het publiek", zegt Andy Redwood, die het onderzoek leidt. De nieuwe versie van wat er gebeurd zou zijn op die bewuste 3 mei 2007 in Portugal, werd vanavond voorgesteld in het BBC-programma "Crimewatch", waarin een 25-minuten durende reconstructie te zien is van de avond van de verdwijning van de kleuter (bekijk hier een trailer van de uitzending).

"De tijdlijn die we nu hebben opgesteld, legt nieuw belang bij bepaalde waarnemingen en bewegingen van mensen in en rond Praia da Luz op het moment van de verdwijning van Madeleine. Ik hoop dat wanneer de mensen het resultaat van onze onderzoeksdaden zien, er nieuwe informatie naar boven zal komen", besluit Redwood.

Gisteren meldde de Britse tabloid The Sunday Mirror dat er een man was aangehouden in de zaak. Ook zouden er computers in beslag zijn genomen. De Britse politie heeft dat intussen echter ontkend. (Foto boven: een verouderingsbeeld van Madeleine McCann dat vorig jaar publiek werd gemaakt.)

Madeleine "Maddie" McCann verdween in mei 2007 uit het vakantieappartement van haar ouders Kate en Gerry McCann in Praia da Luz, in de Portugese Algarve, toen haar ouders vlakbij met vrienden aan het dineren waren. De Portugese politie verdacht aanvankelijk de ouders, maar kon dat niet hard maken. Het Portugese onderzoek werd in 2008 gesloten, maar de Britse politie is nog steeds op zoek naar het meisje.