Brusselse Nieuwstraat wordt nieuwe handelswijk

De Nieuwstraat, de grootste winkelstraat van Brussel, moet een nieuwe handelswijk worden die de buurt doet heropleven. Door ook de naburige straten, de handelaars en de bewoners te betrekken wil de stad Brussel de wijk dag en nacht aantrekkelijk maken. Dat hebben bevoegde schepenen Marion Lemesre en Geoffroy Coomans de Brachène (MR) maandag gezegd.
BELGA

De Brusselse Nieuwstraat moet een volledige handelswijk worden in plaats van een enkele straat die na de openingsuren vervalt in het niets. De winkels in de aanpalende straten moeten complementair zijn en van een ander type, om ervoor te zorgen dat de wijk op elk uur van de dag bezocht wordt. "In de nieuwe handelswijk moeten mensen nog willen komen na de openingsuren", zegt Brussels schepen van Economische Zaken Lemesre.

Terwijl nu dagelijks gemiddeld 43.000 voetgangers één enkele straat doorkruisen om te shoppen, wil het stadsbestuur ook de omringende straatjes aantrekkelijk maken. In de Nieuwstraat zelf zouden bijvoorbeeld geen bomen of banken komen om de doorgang te verzekeren, maar vlakbij kunnen winkelliefhebbers wel ontspannen. Ook de woonfunctie wil de stad ontwikkelen voor een gezonde mix in de buurt.

Het project zal in overleg met bewoners en handelaars ontwikkeld worden door BUUR-LATZ. Het bureau wil assertief reageren op de komst van shoppingcentra in de hoofdstad en inspelen op de troeven van het historisch centrum. In 2015 zouden de werken starten, en die zouden "zo snel mogelijk" moeten verlopen. Het is nog niet bekend wie het kostenplaatje van zowat 3,5 miljoen zal financieren.