Btw-verlaging op elektriciteit niet in strijd met Europese regels

Een eventuele verlaging van de btw op elektriciteit in België strookt met de Europese regelgeving. Dat heeft de Europese Commissie bevestigd. De kwestie verdeelt de federale regering.

Volgens de woordvoerster van Europees Commissaris voor Belastingen Algirdas Semeta maakt de levering van elektriciteit deel uit van een lijst van goederen en diensten die in aanmerking komen voor een lager tarief dan het Europese standaardtarief van 15 procent. De goedkeuring van zo'n maatregel is slechts een technische formaliteit.

Bij de Commissie erkent men wel dat een verlaging van de btw op elektriciteit haaks staat op het algemene Europese beleidsadvies dat stelt dat lidstaten een deel van de fiscale druk zouden moeten verschuiven van arbeid naar consumptie. De Commissie is ook geen voorstander van een wildgroei aan verlaagde tarieven.

In de zoektocht naar economische relancemaatregelen kantte CD&V zich vorige week tegen een voorstel van SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte om de btw op elektriciteit te verlagen van 21 naar 6 procent. De meeste andere federale coalitiepartners steunen het idee. De mogelijke btw-verlaging op elektriciteit wordt opnieuw besproken begin november, bij het overleg tussen de federale regering en de deelstaatregeringen.

"Er is dus geen economisch probleem, geen juridisch probleem, het is een politiek probleem", zegt Vande Lanotte. Of de maatregel er alsnog komt? "Dat zullen we zien."