Burgemeester Houthalen: "Wij laten ons niet doen"

De burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, eist extra middelen voor de politie en betere bescherming van de agenten. Tegelijk vraagt hij meer middelen om problemen in de wijk aan te pakken. "Wij laten Meulenberg niet schieten."

Yzermans heeft op een persconferentie en in "Terzake" meer uitleg gegeven over de rellen in de wijk Meulenberg. Hij biedt zijn medeleven aan bij de familie en de collega's van de agent die nog steeds in coma ligt. "We begrijpen de verslagenheid en de woede van deze mensen."

"Menigte probeerde dienstwapen af te nemen"

Yzermans verdedigt het politieoptreden van afgelopen vrijdag. Volgens de jongeren in de wijk heeft de politie buitensporig veel geweld gebruikt. "We moeten nog een en ander onderzoeken, maar je moet alle kanten van het verhaal kennen. De politie probeerde gewoon haar werk te doen."

"Nadat we van het gerecht twee bevelen tot gevangenneming van een verdachte hadden ontvangen, en met twee ploegen ter plaatse waren gegaan, zijn we op hevige weerstand gestoten van diens familie en omstanders."

"Daarna zijn we eerst onverrichter zake teruggekeerd en hebben we versterking ingeroepen van andere korpsen. Met zo'n 80 manschappen hebben we volgens een nieuwe interventie erg goed voorbereid en zijn we direct ter plaatse gegaan", vertelt hij.

"Op enkele minuten tijd hebben we de arrestaties kunnen verrichten die gepland waren. Helaas is het bij de terugtocht fout gelopen toen onze combi's werden bekogeld. De menigte heeft vervolgens nog getracht om het vuurwapen te ontvreemden van onze gewonde collega. Pas daarna is het opnieuw rustig geworden."

"Strengere straffen voor geweld tegen politie"

"We willen een duidelijk signaal geven dat we ons niet meer laten doen", zegt Yzermans ook. "We vragen meer respect voor de politie."

"We dringen bij de ministers Milquet en Turtelboom aan om de werkgroepen dringend terug op te starten die een zwaardere strafmaat moeten opleggen aan wie agressief is ten opzichte van politiemensen. Verder vragen we meer veiligheidsmateriaal, zoals helmen en schilden, om interventies in overlastwijken te doen. De fusie van de politiezones moet meer manschappen vrijmaken voor deze specifieke taken."

Tegelijk wil Yzermans meer middelen om te investeren in Meulenberg. "We laten deze wijk niet schieten. Dat kunnen we niet maken tegenover de 95 procent van de mensen die het wel goed meent."

In de komende dagen heeft de burgemeester nog diverse overlegmomenten. "Ook met de vertegenwoordigers van de allochtone bevolking in Meulenberg. Ik heb al met de imams gesproken om op te roepen tot sereniteit. Als de zaken woensdag wat bekoeld zijn, gaan we daar de gesprekken verderzetten."