Is dit "de droevigste foto van de shutdown"?

"Een kleuter met een apenmuts, die voor de gesloten poort van de dierentuin van Washington staat, heeft de harten van de Amerikanen veroverd, die de huidige politieke patstelling meer dan beu zijn." De foto van een "triestig kind aan de zoo" die eind vorige week op de socialewebsite Reddit gepubliceerd werd, ging het afgelopen weekend viraal en groeide uit tot hét beeld van de huidige shutdown in de VS, waardoor onder meer federale instellingen de deuren moesten sluiten.

Het Smithsonian National Zoological Park in Washington is een van die instellingen, omdat het deel uitmaakt van het Smithsonian Institution -u misschien bekend van de tv-serie "Bones"-, dat federale kredieten voor bedrijfskosten krijgt. Maar nu is het dus gesloten.

En dat vindt deze kleuter alvast niet leuk, want in aangepaste outfit wilde hij alvast de dieren in een van de oudste dierentuinen van de VS een bezoekje brengen. De foto werd massaal gedeeld op het internet en nieuwsmedia pikten hem maar al te graag op. Sommigen spraken van een "een iconisch beeld van de shutdown". Of "de droevigste foto die u van de shutdown te zien zal krijgen".

Dat de foto toch niet zou vertegenwoordigen wat iedereen ervan maakte, was onbelangrijk. Journaliste Anne Midgette van The Washington Post bleek het kind immers te kennen. De kleuter zou enkel met zijn papa aan het wandelen zijn geweest en tijdens een pauze werd deze foto gemaakt. "Ik ben er zeker van dat hij aan het lachen was, toen hij het ijzeren hek beklom", aldus de journaliste. Maar, aldus Midgette, "er gaat ongetwijfeld iets engs, iets triestigs van deze foto uit".

lees ook