Italiaanse marine in actie tegen mensensmokkel

Italië begint vandaag met uitgebreide patrouilles van marineschepen en helikopters in het zuiden van de Middellandse Zee. Dat moet scheepsdrama's met gammele vluchtelingenboten zoals de voorbije weken voorkomen.
AP2003

Volgens minister van Defensie Mario Mauro wordt de aanwezigheid van de Italiaanse marine in het zuiden van de Middellandse Zee verdrievoudigd. Daar zijn nu drie marineschepen met vier helikopters actief, naast dan de schepen van de kustwacht en de douane.

De schepen zullen patrouilleren ten zuiden van Sicilië, Lampedusa en Malta tot voor de kusten van Tunesië en Libië. Er zullen ook onbemande drones voor verkenning worden ingezet vanuit Sicilië.

Volgens minister Mauro is de actie nodig omdat Libië op dit ogenblik "een mislukte staat" is. Onder het regime van Moe'ammar al-Khaddafi hield Libië vluchtelingen die naar Europa wilden, tegen, maar dat is nu weggevallen.

Vorige week vrijdag zijn meer dan 30 vluchtelingen omgekomen toen hun boot zonk nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Volgens de geredde opvarenden was de boot gezonken nadat die schade had opgelopen toen hij bij het vertrek in Libië beschoten werd. Het is niet duidelijk wie achter die schietpartij zat. Zowel de Libische marine als militieleden als rivaliserende bendes van mensensmokkelaars worden met de vinger gewezen. 

Rampen volgen elkaar op

Intussen is Joseph Muscat, de premier van EU-lidstaat Malta, in Libië voor gesprekken met zijn Libische collega Ali Zeidan. Muscat wil dat de Libische regering optreedt tegenover de smokkelaars. Zeidan beloofde alle medewerking, maar in het chaotische Libië is dat niet makkelijk. Vorige week werd Zeidan nog een tijdlang gegijzeld door gewapende militieleden.

De voorbije weken zijn honderden vluchtelingen omgekomen bij een aantal scheepsrampen in de Middellandse Zee. Begin deze maand stierven meer dan 350 mensen toen hun boot zonk in de buurt van Lampedusa.

Vorige donderdag werden 500 mensen uit zee gered door de Italiaanse marine toen in totaal drie schepen zonken. Vrijdagavond zijn 12 doden gevallen vlak bij de Egyptische kust en nog eens 30 bij een gelijkaardige scheepsramp nabij Lampedusa.

Dit jaar zouden volgens de Verenigde Naties al 32.000 mensen vanuit Afrika en het Midden-Oosten illegaal Italië en Malta zijn binnengekomen.