Louboutinschoen mag niet op anti-islamaffiche

Het campagnemateriaal van Vrouwen Tegen Islamisering waarop schoenen van het merk Louboutin te zien zijn, mag niet langer gebruikt worden. Dat heeft de Antwerpse rechtbank van koophandel beslist na een klacht van het Franse luxemerk. Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft via Twitter al een nieuwe affiche verspreid, waarin de kenmerkende rode Louboutinzolen plots geel geworden zijn.
De nieuwe affiche, met gele zolen.

De vereniging Vrouwen Tegen Islamisering leunt nauw aan bij Vlaams Belang en heeft Vlaams Belang-politica Anke Van dermeersch als boegbeeld. Het is dan ook zij die op de gewraakte affiche (foto onder) te zien is, in minirok en met Louboutinschoenen. Dat laatste schoot in het verkeerde keelgat bij het Franse luxemerk, dat niet geassocieerd wil worden met de campagne tegen de islam.

Louboutin heeft van de rechter nu gelijk gekregen. Vrouwen tegen Islamisering moet binnen de 24 uur stoppen met het gebruik van het campagnemateriaal. Van dermeersch kondigde al aan nieuwe, licht gewijzigde affiches klaar te hebben met daarop schijnbaar identieke schoenen met weliswaar gele zolen, in plaats van de kenmerkende rode zolen van Louboutin. Haar partijgenoot Filip Dewinter verspreidde na de uitspraak de nieuwe poster via Twitter (foto boven).

Van dermeersch noemt de beslissing van de rechter een "politiek vonnis, ingegeven door angst". Of ze in beroep gaat, heeft ze naar eigen zeggen nog niet beslist. De campagne van Vrouwen Tegen Islamisering is gericht tegen de kledingvoorschriften van de islam, die volgens Van dermeersch meer en meer voelbaar worden in onze samenleving.

Intussen heeft trouwens ook een Canadese studente een klacht ingediend tegen Van dermeersch, omdat de voorzitster van Vrouwen tegen Islamisering het idee voor de affiche zou gestolen hebben van een van haar werken. (Lees artikel: "Wat de rok zegt over de rokkendraagster")