Moeten we kinderen strenger - of juist niet - opvoeden?

Uit een peiling blijkt dat jonge ouders strenger zijn voor hun kinderen dan oudere ouders. Wat denkt u: moeten we strenger - of juist niet - zijn voor onze kinderen?
Everett Collection/Old Visuals

Het is een oude en voor veel ouders een moeilijke discussie. Hoe streng moeten we zijn? Wanneer zijn kinderen stout? Zijn het kwajongensstreken of zijn ze té stout?

Een peiling van Het Nieuwsblad (iVox) leert dat jongere ouders strenger zijn dan oudere ouders. Gemiddeld zegt 24 procent van de ouders dat ze streng zijn voor hun kinderen. In de leeftijdsgroep van 25 tot 39 jaar loopt dat op tot 38 procent.

Je kan de vraag ook omkeren: Misschien moeten we de kinderen wat sparen want ze kunnen te weinig kind zijn. Ze moeten misschien op jonge leeftijd al te veel presteren in de school, thuis of bij allerlei buitenschoolse activiteiten.

Maar wat is streng zijn? Jongere ouders laten volgens de peiling van het Nieuwsblad hun kinderen al vroeger opruimen, ze krijgen vaker extra taken bovenop hun huiswerk of de ouders zullen hun kind ook publiekelijk berispen.

Deze jonge ouders willen naast de positieve stimulans hun kinderen ook straffen geven. Dat kan zijn: niet mogen spelen op de computer, naar de kamer sturen, in de hoek staan, niet uitgaan, gsm afnemen …

Ook de zogenoemde pedagogische tik is in dit soort discussies altijd een topic. Volgens de peiling vindt zes op de tien ouders dat zo’n kleine klap mag, maar maken ze er weinig gebruik van.

Wat denkt u: Moeten kinderen strenger - of juist niet - worden opgevoed?

Uw onderbouwde en beleefd geformuleerde mening is welkom.
 

lees ook

    Meest gelezen