Moordenaar Pim Fortuyn in beroep tegen afwijzing proefverlof

Volkert van der Graaf, de moordenaar van de rechtspopulistische Nederlandse politicus Pim Fortuyn, legt zich niet neer bij het besluit van de Nederlandse staatssecretaris van Justitie Fred Teeven om hem geen proefverlof te verlenen. Zijn advocaat Stijn Franken bevestigt dat hij naar de beroepscommissie van de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stapt.
Pim Fortuyn werd in mei 2002 neergeschoten.

Inhoudelijk wil Stijn Franken, de advocaat van Volkert van der Graaf, niet op de zaak ingaan. Hij laat alleen weten het niet eens te zijn met de beslissing van Teeven. Die wees de aanvraag van de moordenaar van Pim Fortuyn om proefverlof te krijgen vrijdag af.

De staatssecretaris vindt het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot. Ook zou de veiligheid van de veroordeelde en zijn familie bij een proefverlof in het geding zijn.

Van der Graaf kreeg 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk in mei vrij. Hij heeft dan twee derde van zijn straf uitgezeten. In Nederland kunnen gevangenen die zich goed gedragen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen.

De directeur van de Zwolse gevangenis wees het verzoek tot proefverlof eerder al af. Daarop klopte Van der Graaf aan bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Die stelde hem in het gelijk en vond dat Teeven een nieuw besluit moest nemen.

Van der Graaf schoot Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood in Hilversum.