Nobelprijs Economie voor Fama, Hansen en Shiller

De Nobelprijs voor Economie is dit jaar toegekend aan de Amerikanen Eugene Fama en Lars Peter Hansen van de universiteit van Chicago en Robert Shiller van de unief van Yale voor hun empirische analyse van de prijsevolutie van financial assets.
AP2013

De Zweedse centrale bank heeft de prijs dus dit jaar toegekend aan de Amerikaanse professoren Eugene Fama en zijn collega Lars Peter Hansen van de universiteit van Chicago en Robert Shiller van de universiteit van Yale.

De drie krijgen de prijs voor hun empirische analyse van de prijzen van aandelen, obligaties en vastgoed. Kortom: het gaat om de werking van de financiële markten en de manier waarop fluctuaties in prijzen verlopen en voorspeld kunnen worden.

Eugene Fama (1939) promoveerde in de jaren 60 aan de University of Chicago met onderzoek naar de manier waarop nieuwe informatie in prijzen op de financiële markten wordt doorgerekend. Hij toonde aan dat aandelenkoersen een willekeurig patroon vormen en op korte termijn onvoorspelbaar zijn.

Zijn collega Robert Shiller (1946) van de universiteit van Yale bestudeerde voorspellingen op langere termijn, in jaren en decennia. Op die tijdschaal bleken koersen en prijzen wel een min of meer voorspelbaar patroon te volgen omdat ze beïnvloed werden door het onderliggende dividend.

Lars Peter Hansen (1952) werkt net als Fama aan de University of Chicago en werkte een statistische methode uit om prijzen te bestuderen, niet enkel voor aandelenprijzen, maar ook voor de hele economie. Hij bestudeerde het verband tussen de financiële prijzen en de andere sectoren van de economie.

Chicago domineert de Nobelprijs Economie

De Nobelprijs voor Economie behoort niet tot de klassieke prijzen die indertijd door Alfred Nobel werden ingevoerd. Deze prijs werd pas in 1969 voor het eerst uitgereikt naar aanleiding van het 300 jaar lange bestaan van de Sveriges Riksbank, de rijksbank in Zweden.

Belangrijke winnaars waren onder anderen Milton Friedman, Joseph Stiglitz, Paul Krugman en George Akerlof, de echtgenoot van Janet Yellen, de toekomstige voorzitster van de Federal Reserve. Slechts één vrouw heeft de Nobelprijs Economie in de wacht kunnen slepen: de Amerikaanse Elinor Ostrom deed dat in 2009.

Sinds 1969 zijn 45 Nobelprijzen uitgereikt aan 74 mensen. Opvallend daarbij is dat 28 van die Nobelprijzen werden toegekend aan mensen van de universiteit van Chicago.