Omzet Ikea is ruim 3 procent gestegen

De Zweedse meubelwinkelketen Ikea heeft tijdens het afgelopen boekjaar, dat liep tot eind augustus, een omzet geboekt van 27,9 miljard euro. Dat is een stijging met 3,1 procent tegenover het jaar ervoor. Ikea heeft ook zes vestigingen in ons land.

De omzet bij gelijk aantal winkels nam met 1,8 procent toe. De grootste groei noteerde Ikea in Rusland en China. Ook in Noord-Amerika gaan de zaken erg goed. De Zuid-Europese activiteiten blijven daarentegen onder druk staan door de slechte economische omstandigheden daar. Ikea zegt wel dat het in "bijna alle markten" marktaandeel kon winnen.

Ikea wil de omzetgroei de komende jaren fors opvoeren, vooral via een sterkere aanwezigheid in opkomende markten. In 2020 moeten de jaarlijkse inkomsten gestegen zijn tot circa 50 miljard euro.

De Zweedse meubelwinkelketen heeft ook zes vestigingen in België. Vorige week werd bekendgemaakt dat Ikea vorig boekjaar in België een omzet boekte van 707 miljoen euro, 4,4 procent meer dan in 2012.

Het bedrijf, bekend om zijn betaalbare meubelen die klanten zelf thuis in elkaar moeten schroeven, heeft wereldwijd ruim 300 vestigingen die afgelopen jaar in totaal 690 miljoen bezoekers over de vloer kregen. Er werken 139.000 mensen.