Piratenkoning naar België gelokt met smoes over filmproject

De Somalische piratenleider Mohammed Abdi Hassan, die op de luchthaven van Zaventem is opgepakt, werd naar ons land gelokt met een vals filmproject over het piratenleven. Dat heeft het federale parket bekendgemaakt op een persconferentie.

De beruchte Somalische piratenleider werd zaterdag opgepakt toen hij met een vlucht uit Kenia was aangekomen op de luchthaven van Zaventem. Hij is naar Brugge overgebracht en is aangehouden. 

De man zou betrokken zijn geweest bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompeï in 2008. Onder meer de firma Jan De Nul moest toen veel geld ophoesten om de bemanning van het schip vrij te krijgen.

Op een persconferentie heeft federaal procureur Johan Delmulle bekendgemaakt dat Hassan werd opgepakt dankzij een undercoveroperatie. Hij werd naar ons land gelokt met een smoes over een film over het piratenleven.

Samen met Hassan is ook een hoge Somalische ambtenaar opgepakt die samen met hem reisde. Hassan heeft een goede relatie met de Somalische regering die hem wellicht al die tijd de hand boven het hoofd heeft gehouden.

De federale procureur is meer dan tevreden over de dubbele arrestatie. "Dat soort mensen blijft meestal buiten schot, hoewel ze een zeer belangrijke rol spelen bij dergelijke kapingen en meestal het grootste deel van de buit opstrijken", zo vertelt de procureur.

Volgens de Belgische wet riskeert Hassan 15 jaar cel voor de kaping en 30 voor gijzelneming.  Hassan en zijn kompaan worden ook in verdenking gesteld voor het leiden van een criminele organisatie.

"Grote Mond" kaapte de Pompeï

Mohammed Abdi Hassan en zijn zoon worden door de Verenigde Naties beschouwd als een van de meest gevaarlijke piraten die de voorbije jaren tal van schepen kaapten voor de Somalische kust. Daarbij zouden zij honderden miljoenen euro hebben verdiend aan losgeld voor de bemanning en de schepen.

In 2009 zou de bende van Hassan tien weken lang de Belgische steenstorter "Pompeï" van baggerbedrijf Jan De Nul hebben gekaapt. Die werd pas vrijgelaten nadat twee miljoen euro losgeld was betaald.

"Afweyme", of "Grote Mond", zo luidt de bijnaam van Hassan, zou een centrale rol gespeeld hebben bij die kaping. "Dat blijkt uit verklaringen van de tweede stuurman van de Pompeï en uit verklaringen van piraten die op de Seychellen verhoord werden, in aanwezigheid van Belgische speurders", maakt het parket bekend.

"Stoppen met die vuile zaken"

Begin vorig jaar stopte Hassan naar eigen zeggen met piraterij om zich in de politiek te storten. "Mijn collega's en ik moeten stoppen met die vuile zaken", zo kondigde hij aan. Dat verklaart ook de goede relaties met de regering in Mogadishu. Volgens sommige bronnen is Hassan nu echter vooral actief met de smokkel van qat, een lokaal erg gegeerde drug in het oosten van Afrika en Jemen.

De voorbije jaren was piraterij voor de Somalische kust een ware plaag geworden. Daartoe zijn Europese, Amerikaanse, maar ook Russische, Indiase en Chinese marineschepen ingezet. Meer recent boeken die succes tegen de piraterij in dat deel van de wereld.

Al twee piraten van "Pompeï" veroordeeld

In ons land zitten al twee Somalische piraten in de cel wegens de kaping van het schip "Pompeï" in 2009. Een man strandde op de Seychellen en werd door dat land uitgeleverd. Hij is in Brugge veroordeeld tot negen jaar cel.

Een andere kaper werd voor de Somalische kust opgepakt door het Belgische marineschip "Louise-Marie". Hij werd herkend als kaper van de "Pompeï" en kreeg tien jaar celstraf.

Het Belgische fregat "Louise-Marie" (links) heeft de voorbije jaren al drie keer deelgenomen aan Operatie Atalanta, een missie van Europese marineschepen voor de Somalische kust. Onder meer door die operatie is de piraterij de laatste tijd gevoelig afgenomen.