Politie Houthalen en West-Limburg legt spontaan werk neer

De agenten van de politiekorpsen van Houthalen-Helchteren en West-Limburg hebben het werk spontaan neergelegd als gevolg van de rellen vorige week in de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren. De volgende dagen komt er overleg over het incident. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) verdedigt intussen het optreden van de politie.

Bij de rellen van afgelopen vrijdag in de wijk Meulenberg in Houthalen-Helchteren raakte een agent zwaargewond nadat zijn voertuig bekogeld was door jongeren. De politieman uit Lummen ligt nog steeds in coma.

De agenten van de politiekorpsen van Houthalen-Helchteren en West-Limburg hebben nu spontaan het werk neergelegd. Ze eisen extra beschermingsmiddelen om interventies te doen. Ze willen bovendien versterking van agenten uit Brussel als ze opnieuw naar Meulenberg moeten.

"Belangrijk om te weten wat er precies gebeurd is"

De komende dagen komt er in Houthalen-Helchteren overleg tussen het stadsbestuur, de politie, en de Turkse en Marokkaanse gemeenschap over de rellen van vrijdag.

Een eerste overleg, tussen de gemeente, de politie en vertegenwoordigers van de Turkse en Marokkaanse gemeenschappen, zou normaal gezien gisteren hebben plaatsgevonden, maar werd uitgesteld. Op vraag van de moslimgemeenschap is het verschoven tot na het Offerfeest morgen. Burgemeester Yzermans vindt dat uitstel geen slecht idee, zo kunnen de gemoederen wat bedaren.

Een tweede overleg komt er op vraag van de oppositie in Houthalen-Helchteren. Die heeft gevraagd dat er een politieraad wordt samengeroepen om zo meer uitleg te krijgen van de burgemeester en de korpschef van de politie over wat er vrijdagavond gebeurd is.

"Het is belangrijk om te weten wat er precies gebeurd is en hoe dat tot stand is gekomen. We willen vooral ook horen wat men er verder mee gaat doen. Als het een eenmalige actie is geweest, dan weet ik niet of dat zo zinvol is geweest. Als het kadert in een volledig traject waarbij men wil inzetten op de wijk en op de veiligheid en de samenleving daar, dan kan het wat ons betreft een zeer goede actie zijn geweest. Het is een beetje dubbel en daar willen we duidelijkheid over", zegt Stijn Van Dingenen van de partij S&D.

Schepen van Welzijn Mustafa Aytar (SP.A) heeft intussen aangekondigd dat hij gaat praten met alle verenigingen in Meulenberg. Hij denkt ook aan preventieteams om nog meer rellen te voorkomen. De politieman die zwaargewond raakte vrijdagavond, is nog altijd kritiek. Hij liep een schedelbreuk op. Na de rellen werden vijf verdachten opgepakt, een zesde persoon gaf zich later vrijwillig aan.

Burgemeester vraagt om de zaak "een stuk te relativeren"

Burgemeester Alain Yzermans verdedigt intussen de actie van de politie in de probleemwijk Meulenberg. "De politie moet haar werk kunnen doen. Hadden we niet opgetreden met 80 man, hadden de goegemeente en de media ons verweten dat we ons hadden teruggetrokken", zegt hij in "Hautekiet" op Radio 1.

Yzermans betreurt wat er gebeurd is, maar vraagt ook om de zaak "een stuk te relativeren". "Meulenberg is ook een mooie tuinwijk, waar heel veel sociale organisaties, samen met de politie, hard aan het werken zijn om die wijk opnieuw een mooi imago te geven", zegt hij. "Daar was goed werk bezig. Dit mag niet het hele integratiebeleid in Houthalen-Helchteren overhoop gooien."

Volgens Yzermans was de politieactie van vrijdag bedoeld om een duidelijk signaal te geven. Hij zegt ook dat de politie zich gezien de omstandigheden zeer koelbloedig heeft gedragen. "We gaan een aantal acties verscherpen nu", kondigt de burgemeester ten slotte aan.