Politiecontroles tegen thuisslachtingen in Sint-Pieters-Leeuw

De politie van Sint-Pieters-Leeuw voert vandaag controles uit in de buurt van verschillende schapenboeren. Ze wil op die manier mensen opsporen die thuis een schaap slachten voor het Offerfeest, een illegale praktijk.

Thuis schapen slachten is illegaal in ons land, dat moet in een slachthuis gebeuren. Om te controleren of mensen het toch thuis doen, voert de politie van Sint-Pieters-Leeuw vandaag controles uit bij verschillende schapenboeren.

"We gaan een aantal steekproeven doen bij mensen die hier wegrijden en met een levend schaap in het voertuig rondrijden", legt korpschef Mark Crispel uit aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

De politie controleert daarbij of het schaap "op een wettelijke manier" wordt vervoerd, maar ook waar het schaap naartoe wordt gebracht. Mensen die hun schaap in een slachthuis laten slachten, hebben daar een slachtbewijs voor nodig of een bewijs van betaling aan een slachthuis.

Als ze dat niet bij zich hebben, gaat de politie ervan uit dat men het dier thuis wil slachten.

Het Offerfeest vindt morgen plaats. Moslims herdenken dan de profeet Ibrahim (of Abraham), die zijn zoon wou offeren voor God. In plaats daarvan stelde God voor een schaap te slachten.