Politievakbonden voeren actie rond geweld tegen agenten

De politievakbonden organiseren op woensdag 23 oktober in Brussel een actie rond geweld tegen agenten. Een overleg met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) vanmiddag kon dat protest niet meer verhinderen. "De mensen zijn het kotsbeu", zegt Vincent Houssin van VSOA-Politie.

De vakbonden zaten vandaag samen met de minister voor een overleg dat al eerder gepland was. Uiteraard kwamen de rellen van vorige week in Houthalen ter sprake. Milquet heeft wel een onderzoek naar die incidenten bevolen, maar dat gebeurde volgens Houssin pas na druk van de vakbonden.

Voor de bonden is de maat vol. Ze zullen een oproep lanceren om zo veel mogelijk mensen op straat te krijgen voor een actie in de buurt van de Wetstraat op 23 oktober. Een staking komt er niet, het is de vakbonden er in de eerste plaats om te doen druk op de ketel te zetten.

Daarnaast willen de bonden niet meer onderhandelen zolang bepaalde zaken die in sectorale akkoorden werden afgesproken, niet gerealiseerd zijn. Volgens Eric Picquer van de socialistische ACOD maakte Milquet zich sterk dat er schot in de zaak zal komen.

Wat betreft de incidenten in Houthalen, stelt Picquer zich grote vragen of alles wel verlopen is zoals het hoort. "Ik heb het gevoel dat er fouten gemaakt zijn", zegt hij. Lokaal zal een BOC (Basis Overlegcomité, met onder meer de bonden en een preventieadviseur) georganiseerd worden over de kwestie, en woensdag vindt in Brussel nog een overlegcomité plaats met overheid en vakbonden.