Syrië is officieel lid geworden van de OPCW

Vanaf vandaag is Syrië lid van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De experten die voor de OPCW in Syrië chemische wapens opruimen, vragen intussen tijdelijke bestanden om hun werk te kunnen doen.
AP2013

Vorige week heeft de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Vandaag is er opnieuw een opsteker voor de organisatie: als een van de grootste ontwikkelaars van chemische wapens in de wereld, is nu ook Syrië toegetreden tot de OPCW. Naar eigen zeggen beschikt Syrië over 1.000 ton chemische stoffen en materiaal om dat militair te gebruiken.

Intussen zijn nu al 60 experten van de OPCW in Syrië om dat chemisch arsenaal in kaart te brengen en te vernietigen. Het Syrische regime heeft daar toelating voor gegeven nadat de Verenigde Staten en Frankrijk dreigden met een militaire interventie. Tot nu toe werkt het Syrische regime goed mee met de OPCW.

Die organisatie roept intussen nog eens op tot een bestand in Syrië om haar werk te kunnen doen. Als een algemeen bestand niet mogelijk is, wil de OPCW tijdelijke wapenstilstanden.

Voor zover bekend zijn de chemische sites nog in handen van het regime van Bashar al-Assad, maar de toegangswegen daar naartoe vanuit de Syrische hoofdstad Damascus worden soms gecontroleerd door rebellengroepen. Een site die door het Syrische leger leeggemaakt werd, is in rebellenhanden gevallen. De OPCW wil daar toch even een kijkje gaan nemen.

De OPCW heeft sinds 1997 veel ervaring opgedaan met het vernietigen van chemische wapens, maar het is de eerste keer dat de experts in een land in oorlog moeten werken.

AP2013

Gevaarlijk werk op gevaarlijk terrein

Syrië zou over 1.000 ton chemische producten beschikken die militair gebruikt kunnen worden. Het gaat zowel om ouderwets mosterdgas -zoals tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt- als zenuwgassen zoals sarin, tabun en VX.

De meeste productie- en opslagsites liggen in het centrum van het land en het kustgebied dat nog altijd stevig in handen is van het Syrische regime. Wel liggen drie productiesites in Aleppo, Hama en Homs, waar zwaar gevochten wordt met rebellengroepen. Er wordt vooral gevreesd dat een aantal van die C-wapens in handen zouden kunnen vallen van rebellen die banden hebben met het terreurnetwerk Al Qaeda.

De zaak kwam in een stroomversnelling nadat eind augustus gifgas was gebruikt in de buurt van Damascus. Daarbij zouden 1.400 mensen gedood of zwaargewond zijn geraakt.

Nederlands hoofd voor OPCW'ers in Syrië

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon stelt intussen de Nederlandse Sigrid Kraag voor als leidster van de gezamenlijke missie van de VN en de OPCW in Syrië. 

De 52-jarige Kraag is nu assistent-secretaris-generaal van het ontwikkelingsprogramma van de VN. Daarvoor werkte ze voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 1994 is Sigrid Kraag actief bij de VN, eerst bij het kinderfonds Unicef, daarna de UNRWA (organisatie voor Palestijnse vluchtelingen) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).