Verdachte diamantroof Zaventem vrijgelaten

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft afgelopen vrijdag een van de vier mannen vrijgelaten die nog in de cel zaten voor de spectaculaire diamantroof in Brussels Airport, op 18 februari. Het gaat om Tarek B, die zou beschouwd worden als het brein achter de overval. Het nieuws van zijn vrijlating stond zaterdag in de kranten Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure en wordt nu bevestigd door diens advocaat Olivier Martins.

Bij de overval op 18 februari gingen minstens 8 gewapende en gemaskerde mannen ervandoor met 121 colli's met voornamelijk diamanten. Begin mei konden in België 7 verdachten aangehouden worden. Nadien werd in België nog een achtste man aangehouden en werd vanuit Frankrijk een van de vermoedelijke daders, een Fransman, uitgeleverd.

Van die 9 personen waren er tot donderdag al 5 vrijgelaten. Die worden door de onderzoekers beschouwd als helers terwijl de 4 die nog in de cel zaten als uitvoerders beschouwd worden. Een van die 4 is nu vrijgelaten door de KI. Uit onderzoek is gebleken dat zijn DNA nergens werd teruggevonden, noch op het vliegtuig, noch op de zakken met diamanten die later werden teruggevonden.

Volgens de politie toonden gsm-gegevens aan dat de man in kwestie op 18 februari in de buurt van de luchthaven was. De verdediging zwaaide echter met de website van het BIPT, waarop de gsm-masten én hun bereik aangeduid staan. Daaruit bleek dat de mast die de gsm de dag van de kraak opving, ook een tweede sector covert. Daardoor was plots niet meer bewezen dat de man in de buurt was.