1e proces in Spanje tegen Softenon-fabrikant van start

In Madrid, in Spanje, is het eerste proces ooit in het land van start gegaan tegen de Duitse firma Grünenthal, de fabrikant van het geneesmiddel Thalidomide, in ons land beter gekend als Softenon. Het geneesmiddel werd in de jaren 50 en 60 verkocht aan zwangere vrouwen tegen ochtendmisselijkheid, maar veroorzaakte tal van misvormingen bij duizenden kinderen over de hele wereld.

Heel wat Spaanse slachtoffers trokken gisteren naar de rechtbank van Madrid. Velen hadden borden bij zich met daarop de boodschap "Gerechtigheid". De slachtoffers kregen nooit een schadevergoeding te zien en hopen nu dat daar, na meer dan een halve eeuw tevergeefs wachten, eindelijk verandering in komt.

Slachtoffervereniging Avite schat dat in Spanje zowat 3.000 mensen te lijden hebben gehad onder de gevolgen van het medicijn, maar velen onder hen zijn inmiddels overleden, klinkt het. Avite eist van de firma Grünenthal voor haar ongeveer 180 leden zo'n 204 miljoen euro. Het verdict zou binnen dit en drie weken vallen.

In september 2012, 50 jaar nadat de eerste misvormingen aan het licht waren gekomen, bood de firma voor het eerst haar excuses aan. De onderneming drukte toen ook haar spijt uit over "het lange stilzwijgen". De verontschuldigingen zorgden voor ontzette reacties bij de betrokkenen, die de excuses afdeden als "te weinig en te laat".

Gisteren verklaarde de verdediging van de Duitse onderneming opnieuw "de Thalidomide-tragedie diep te betreuren" maar vroeg evenwel aan de rechtbank om de klacht te verwerpen. De fabrikant voert aan dat de redelijke termijn voor een proces is overschreden omdat de feiten zich meer dan 50 jaar geleden afspeelden.

Geschat wordt dat er door toedoen van het medicijn wereldwijd tussen de 10.000 en 20.000 baby's met misvormingen ter wereld kwamen. Hoewel het geneesmiddel in Duitsland en Groot-Brittannië al eind 1961 van de markt werd gehaald, was het volgens Avite nog vele, lange maanden wachten alvorens Thalidomide ook in Spanje verboden werd.

Meest gelezen