"Afgewezen asielzoeker vermoord in Afghanistan"

Een jonge Afghaan wiens asielverzoek in 2012 in België werd afgewezen en die vervolgens terugkeerde naar Afghanistan, is daar vermoord. Dat zegt een vriend van hem. "Dé reden waarom wij een moratorium vragen op het terugsturen van asielzoekers naar landen in oorlog", zegt advocaat Ivo Flachet van het advocatencollectief Progress Lawyers Network. De Brusselse advocate Selma Benkhelifa legt de verantwoordelijkheid bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Flachet werd maandag gecontacteerd door een Afghaanse cliënt die het nieuws meldde van de dood van een andere cliënt van het advocatenkantoor. Het gaat om een 20-jarige Afghaanse vluchteling, afkomstig van de provincie Nangarhar.

Hij vroeg in maart 2009 asiel aan in België. Zijn verschillende asielaanvragen werden in België afgewezen. De laatste in de zomer van 2012. Vervolgens besloot hij om zelf terug te keren naar Afghanistan.

"Ik vernam het nieuws van zijn dood via een vriend van hem", zegt meester Flachet. Het advocatencollectief haalt de zaak aan om een stop te vragen op het terugsturen van asielzoekers naar landen in oorlog.

Op vragen door wie en in welke omstandigheden de jongeman gedood werd, kon Ivo Flachet gisteravond weliswaar niets zeggen. "Wij zijn het dossier zelf momenteel aan het opzoeken. De jongen was de cliënt van een confrater van mij die inmiddels ons kantoor verlaten heeft en in het buitenland werkt", aldus Flachet.

Advocate hekelt beleid van De Block

De Brusselse advocate Selma Benkhelifa, ook van Progress Lawyers Network, zegt in De Morgen dat de Afghaanse jongeman gedood is door de taliban. Dat de fundamentalistische organisatie hem wilde inlijven, zou ook de reden geweest zijn voor zijn vlucht." Volgens haar is de Belgische staat verantwoordelijk voor de dood van de man, omdat hij geen verblijfsvergunning kreeg.

"Hij sprak de waarheid toen hij asiel aanvroeg, maar werd niet geloofd. Die beslissing en het vrijwillige terugkeerbeleid van Maggie De Block hebben een man het leven gekost." De advocate laat weten dat er eventueel een procedure opgestart zal worden tegen de Belgische staat, "als de familie van de jongeman dat vraagt".