"Geen polonium in lichaam Yasser Arafat"

In het lichaam van de in 2004 gestorven Palestijnse leider Yasser Arafat zijn geen sporen teruggevonden van de radioactieve stof polonium-210. Dat hebben Russische experts bevestigd aan het Russische persbureau Interfax. De experts weerleggen met klem de vermoedens van vergiftiging die al een hele tijd in de Arabische wereld circuleren.

In een verklaring aan het Russische persbureau Interfax maakt het hoofd van het Russische federale agentschap voor biologische analyses, komaf met de vermoedens van vergiftiging. "Hij kan niet vergiftigd zijn met polonium. De Russische experts die het onderzoek voerden, hebben geen sporen van die substantie teruggevonden", aldus Vladimir Oejba.

Yasser Arafat was 75 toen hij op 11 november 2004 in een ziekenhuis in de buurt van Parijs overleed. Onmiddellijk na zijn overlijden circuleerden er in de Arabische wereld geruchten over zijn doodsoorzaak. Veel Palestijnen waren ervan overtuigd dat Israël achter zijn dood zat. De laatste drie jaar van zijn leven verbleef Arafat in afzondering in het hoofdkwartier van zijn partij in Ramallah. Hij werd er omsingeld door Israëlische soldaten.

De geruchten over een mogelijke vergiftiging namen nog toe door een artikel in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Dat citeerde Zwitserse experts die na het overlijden van Arafat sporen van de hoogradioactieve stof polonium-20 hadden aangetroffen in zijn kleren en persoonlijke spullen. De weduwe van Arafat diende daarop een klacht in tegen het Franse gerecht en eiste dat de resten van haar man zouden worden opgegraven. Dat gebeurde uiteindelijk in november van vorig jaar. Drie verschillende teams van experts - een Zwitsers, een Frans, en een Russisch - zouden de zowat 60 stalen onafhankelijk van elkaar onderzoeken.