"Prinses Astrid kan geen handelsmissie leiden"

De N-VA wil niet dat prinses Astrid handelsmissies gaat leiden. Volgens Vlaams Parlementslid Karim van Overmeire kan dat niet, omdat Astrid geen erevoorzitter is van de raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel. En volgens de wet moet die voorzitter de handelsmissies leiden.
BELGA/WAEM
Voor de N-VA kan Astrid geen handelsmissies leiden, zoals deze van prins Filip in Canada.

"Niemand staat boven de wet. Niet het Agentschap Buitenlandse Handel, niet de federale regering en ook niet het koningshuis", zegt Karim Van Overmeire, Vlaams Parlementslid voor N-VA.

De federale regering heeft midden juli beslist dat prinses Astrid de twee eerstvolgende economische handelsmissies, naar Zuid-Afrika/Angola en naar India, zal leiden. Ze zou daarmee de rol overnemen van voormalig kroonprins - en nu koning - Filip.

Volgens N-VA-parlementslid Karim Van Overmeire heeft de federale regering die beslissing niet alleen genomen zonder het antwoord van de Vlaamse regering af te wachten, volgens Van Overmeire is ze ook onwettig.

"De federale regering heeft geïmproviseerd, terwijl de wet van 2002 duidelijk zegt dat de erevoorzitter van de raad van bestuur van het Agentschap Buitenlandse Handel die missies moet leiden", zegt Van Overmeire. De wet van 2002 gaat over het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten met betrekking tot de oprichting van een Agentschap voor Buitenlandse Handel.