"Solidariteit tonen met de Malinese muzikanten"

Enkele internationale artiesten, onder wie Damon Albarn van Blur, en muzikant en producer Brian Eno, zijn in Mali neergestreken. Ze willen er de lokale muziekindustrie een boost geven na de burgeroorlog.
Damon Albarn (links) speelt samen met Malinese muzikanten.

De Africa Express, een internationaal collectief van muzikanten, is in de Malinese hoofdstad Bamako. Ze spelen er samen met lokale muzikanten. Behalve Blur- en Gorillaz-frontman Albarn doen ook onder meer Nick Zinner (Yeah Yeah Yeahs) en David Maclean (Django django) mee aan het project.

"We zijn hier vooral uit solidariteit met de Malinese muzikanten", klinkt het. Van de islamistische rebellen mochten alleen verzen uit de Koran gezongen worden, alle andere vormen van muziek werden verboden. Ze namen opnames in beslag bij radiostations, namen muziekinstrumenten in beslag en dwongen muzikanten ertoe te vluchten. Nu de rebellen verdreven zijn, klinkt er opnieuw muziek in de straten van Bamako.

"Het is vreselijk voor een muzikant om te horen dat je geen muziek kan spelen", zegt Damon Albarn. Hij is een van de medeoprichters van de Africa Express. In 2002 bracht hij al een cd uit met Malinese artiesten, onder meer met Toumani Diabaté.

"Wat is muziek?", filosofeert Albarn bij BBC. "Muziek is overal, elke dag. Als je dat verbiedt, verbied je elke klank. Want muziek is taal, het is overal."

Meest gelezen