"Studenten moeten weten dat ze niet in wetteloos universum leven"

De Luikse procureur-generaal Christian De Valkeneer verstrengt de toon tegen studentendopen. "Er is een rode lijn die niet mag worden overschreden", waarschuwt hij in de kranten van SudPresse. De kans is reëel dat de organisatoren van de doop in Marche waarbij een jonge studente van de Université de Liège een hersenoedeem kreeg nadat ze te veel water had gedronken, vervolgd worden.

"Als gevolg van de klacht van de ouders van de studente werd een dossier voor onderzoek geopend in Marche", zegt De Valkeneer. "De gerechtelijke politie verzamelt momenteel alle elementen en er zullen wellicht inverdenkingstellingen volgen in de zaak. En redelijk snel."

De organisatoren van de doop zouden kunnen worden vervolgd voor vernederende en onmenselijke behandeling of slagen en verwondingen, "opzettelijk of niet", die tot een tijdelijke of blijvende ongeschiktheid hebben geleid, aldus nog De Valkeneer.

"Ik wil een duidelijke boodschap sturen naar iedereen die dergelijke dopen organiseert. Ik wil absoluut niet de oorlog verklaren aan studentikoze folklore, maar je moet binnen de grenzen van het redelijke blijven", voegt de procureur-generaal er aan toe. "Ik wil dat ze weten dat ze niet in een wetteloos universum leven, waar alles toegelaten is. En het is aan het gerecht om de rode lijn te trekken die niet mag worden overschreden. Voorbij die lijn moeten ze weten dat hun strafrechtelijke verantwoordelijkheid in beeld komt en dat ze mogelijk voor de rechter moeten verschijnen".