Aantal hiv-besmettingen bij mannen fors toegenomen

Het aantal besmettingen met hiv bij mannen is de voorbije jaren toegenomen. Hiv is het virus dat aids kan veroorzaken. Er leven zo'n 20.000 mensen met hiv in ons land. Vandaag is in aanwezigheid van koningin Mathilde het nationaal hiv-plan voorgesteld om de problematiek onder de aandacht te brengen.

De voorstelling van het nationaal hiv-plan van federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) vond plaats in het Résidence Palace in Brussel. Uit de cijfers blijkt dat het aantal besmettingen met hiv bij mannen die seks hebben met mannen de laatste jaren fel is toegenomen: van 23,5 procent in 2002 tot 46 procent bij de in 2011 gediagnosticeerde gevallen.

In België leven minstens 20.000 personen met hiv. Elk jaar worden tussen de 1.000 en 1.200 nieuwe gevallen vastgesteld. België is een van de Europese landen waar het aantal gediagnosticeerde gevallen het hoogst is, met 10,7 gevallen per 100.000 inwoners tegenover gemiddeld 5,7 gevallen in Europa in 2011.

Het aandeel van de mannen is toegenomen van 51 tot 60 procent in de periode 1994-2005 tot 66 procent in 2010-2011. Het aandeel van personen met de Belgische nationaliteit is gestegen van 29,3 procent tot 42,7 procent in de periode 2002-2011.

9 keer meer mannen

Inzake overdrachtswijze wordt vastgesteld dat het aantal besmettingen bij mannen die seks hebben met mannen ("MSM") toenam van 23 tot 46 procent in de periode 2002-2011. Heteroseksuele contacten waren qua overdrachtswijze goed voor 49,6 procent van de gevallen in 2011.

Bij de mensen met hiv met de Belgische nationaliteit die in 2011 werden gediagnosticeerd zijn er 8,9 keer meer mannen dan vrouwen. Besmetting door intraveneus druggebruik is in 2010 proportioneel afgenomen.

Mathilde vestigt aandacht op problematiek

Een opvallende gaste op de voorstelling van het hiv-plan was koningin Mathilde. De koningin is erevoorzitster van de Belgische afdeling van Unicef, het kinderfonds van de VN, en speciale vertegenwoordigster van UNAIDS, de aids-organsatie van de VN. Ze heeft al vaker met haar aanwezigheid de aandacht gevestigd op de problematiek van hiv-besmetting.

"U engageert zich actief voor de weeskinderen en met hiv besmette kinderen", zei Harald Mollers, de minister van Gezondheid van de Duitstalige Gemeenschap. "U heeft ook bij uw bezoeken op het terrein in Tanzania, China, Senegal en Liberia de belangrijke rol van opvoeding en preventie bij de strijd tegen de ziekte onderstreept. Uw steun aan mensen die leven met het virus en aan de gezondheidswerkers die de ziekte bestrijden, dwingt dan ook bewondering en dankbaarheid af."

"We moeten doorgaan met de strijd"

"Er is vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids, maar we moeten doorgaan met de strijd", zei Michel Sidibe, de voorzitter van UNAIDS, de aids-organisatie van de VN, op de lancering. Sidibe bracht ook hulde aan onze landgenoot Peter Piot, voormalig topman van UNAIDS, voor de rol die hij gespeeld heeft in de strijd tegen aids.

"We geven nu één pil in plaats van 18 pillen per dag vroeger", zei Sidibe. "Er sterven nu 30 tot 40 procent minder mensen aan de ziekte dan enkele jaren geleden. Zowel de farmaceutische industrie als onderzoekslaboratoria als de bevolking hebben in veel landen de strijd tegen aids aangebonden. We evolueren ook naar een toestand waarbij we kunnen voorkomen dat kinderen bij hun geboorte besmet zijn", aldus nog Sidibe.

"Dit is een ambitieus plan"

"Dit is een ambitieus plan. De 58 maatregelen zijn er niet voor de schone schijn. We willen op een doeltreffende manier het virus stoppen dat elke dag drie van onze medeburgers besmet." Dat zei vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op de voorstelling. "We zullen meer dan ooit het condoomgebruik moeten bevorderen. Condooms moeten vlot en gratis beschikbaar zijn. Het plan voorziet daarin", zei de minister.

Onkelinx wees erop dat twee bevolkingsgroepen in het bijzonder blootstaan aan de epidemie: mannen die seks met mannen hebben en migranten. Het beleid geeft voorrang aan die groepen. "Maar dan moet de verwarring tussen "mannen die seks met mannen hebben" en "homoseksuelen" worden opgeheven", zei de minister.

Onkelinx benadrukte ook dat in 42 procent van de gevallen de diagnose te laat wordt gesteld. Daarom komt er nu een nationaal screeningsbeleid. De minister onderstreepte ook dat hiv en de kwesties rond de seksuele gezondheid een verplicht onderdeel van de medische opleiding en het voortgezet medisch onderricht zullen vormen.

Er komt ook een nationale referentieprocedure opdat iedereen - ongeacht zijn financiële, administratieve of juridische toestand - kan worden gescreend en behandeld. Ten slotte wordt het zorgaanbod verhoogd en er komt een betere geografische dekking. Belangrijk vond de minister ook dat de reisbeperkingen voor mensen met hiv worden opgeheven. "Die reisbeperkingen zijn ronduit discriminerend en volledig in tegenspraak met de mensenrechtennormen", aldus Onkelinx.

Het plan is opgesteld in samenwerking met hulporganisaties, ziekenhuizen, huisartsen en de verschillende deelstaten. De ambities van het nationaal hiv-plan zijn het verminderen van het aantal besmettingen en het verbeteren van preventie, screening en zorg, maar ook het verminderen van stigmatisering en discriminatie, waarvan hiv-patiënten nog vaak het slachtoffer zijn.