Al zeker 85 doden na zware aardbeving op Filipijnen

Het centrum van de Filipijnen, in Zuidoost-Azië, is opgeschrikt door een aardbeving. Er werd geen tsunami-alarm afgekondigd, maar tot nu toe zijn er al zeker 85 mensen om het leven gekomen.

De schok had een magnitude van 7,1 en ontstond op een diepte van 20 kilometer onder het eiland Bohol, in het centrum van het land. De schok werd ook gevoeld op het nabijgelegen eiland Cebu. Beide worden druk bezocht door toeristen en zijn ook dichtbevolkt.

Op tal van plaatsen brak paniek uit. Zo moesten de patiënten van een ziekenhuis in Cebu het gebouw verlaten nadat brand was uitgebroken op een verdieping. Wegen zijn onbruikbaar en telefoon- en internetverbindingen zijn op veel plaatsen uitgevallen.

Toch sijpelen berichten binnen over de verwoesting. Zo zouden op Cebu zeker vier mensen omgekomen zijn bij de instorting van een vismarkt. Elders zouden kinderen vertrappeld zijn toen paniek uitbrak in een menigte.

In totaal zijn er al zeker 85 mensen omgekomen. De meesten onder hen op Cebu. Dat eiland ligt op 629 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla. De Filipijnen liggen op de de ring van breuklijnen rond de Stille Oceaan en aardbevingen zijn er niet ongewoon.