Alitalia krijgt extra kapitaal en extra hoop

De raad van bestuur van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft unaniem de kapitaalverhoging met 300 miljoen euro goedgekeurd. Daardoor wordt een faillissement vermeden, maar de problemen zijn nog niet van de baan.
AP2009

De stemming was vanochtend unaniem en het alternatief zou een vrijwel zeker faillissement geweest zijn voor de Italiaanse luchtvaarttrots. 

Wel zijn door de stemming nog niet alle problemen van de baan. Zo is de beslissing om het kapitaal met 300 miljoen euro te verhogen, principieel. De aandeelhouders hebben nu 30 dagen de tijd om te beslissen wie precies hoeveel zal bijdragen.  

De helft van het kapitaal zou komen van de Italiaanse overheid. Dat zou onder meer gebeuren door een instap voor 75 miljoen euro door de Italiaanse post. Die zegt belang te hebben bij het voortbestaan van Alitalia. 

De andere helft is voor rekening van de privé-aandeelhouders. De belangrijkste daarvan is de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM die 25% van de aandelen van Alitalia bezit. Die groep is bereid om extra geld op tafel te leggen, maar stelt wel erg strikte voorwaarden inzake het te voeren beleid.

Naast het extra kapitaal engageren de Italiaanse banken Unicredit en Intesa Sanpaolo zich nog eens voor een kredietlijn van 100 miljoen euro. 

Lood in de vleugels?

De crisis bij Alitalia werd vorige week actueel nadat energieleverancier ENI dreigde om niet langer brandstof te leveren als achterstallige facturen niet meteen betaald zouden worden. 

Daarop moest de Italiaanse regering in allerijl de plannen versnellen voor een redding van Alitalia. Rome eist nu een verregaande herstructurering van Alitalia dat zich ook zou moeten richten op meer lucratieve vluchten naar Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

Die maatschappij stapelt al jaren de verliezen op en zit op een schuldenberg van een miljard euro.In 2008 werd Alitalia al nipt gered van een faillissement toen het moest worden overgenomen door een consortium van grote Italiaanse bedrijven en banken en samengevoegd werd met de maatschappij Air One. Toen stapte ook Air France-KLM in Alitalia.