Bijna witte rook in Washington?

In de Verenigde Staten lijkt een doorbraak op til in de onderhandelingen over de verhoging van het schuldplafond. Als dat tegen vrijdag niet gebeurd is, kan dat zware gevolgen hebben voor de wereldeconomie.
THE ASSOCIATED PRESS2013

De leiders van de Democraten en Republikeinen in de Senaat lijken elkaar dan toch min of meer te vinden, net voor de deadline die donderdag verstrijkt. Er is zelfs sprake over "tremendous progress" over de verhoging van het schuldplafond van 16,7 biljoen dollar. Ook president Barack Obama merkt plots optimisme.

Volgens de Amerikaanse media zou er een plan op tafel liggen om de regering tot 15 januari te financieren. Het beruchte schuldplafond zou dan verhoogd worden tot midden februari om de tijd te krijgen om een definitief akkoord te sluiten. 

Belangrijk ook is dat de Democraten er blijkbaar in geslaagd zijn om te voorkomen dat er belangrijke veranderingen zouden zijn aan de Affordable Care Act, algemeen bekend als Obamacare of de verplichte ziekteverzekering die de president had ingevoerd. De poging van de Republikeinen om die wet aan te passen of uit te hollen, lag net aan de basis van het conflict over het schuldplafond. 

Daarom is het niet zeker dat de conservatieve Republikeinen van de Tea Party-strekking een akkoord zullen goedkeuren. Hoe dan ook zijn veel Amerikanen erg boos op de Republikeinse partij omdat die het conflict op de spits heeft gedreven. Los van het schuldplafond is er sinds begin deze maand een "government shutdown", waarbij honderdduizenden ambtenaren tijdelijk naar huis zijn gestuurd en tal van overheidsdiensten gesloten zijn.

AP2013

Wat als...?

Als er ten laatste donderdag geen akkoord is, botst de stijgende schuld in de VS tegen het toegelaten plafond van bijna 17 biljoen dollar. Concreet zou de VS het te financieren deel van de schulden niet kunnen terugbetalen, omdat er om politieke redenen niet geleend mag worden.

In de praktijk zal dat de eerste dagen nog wel meevallen, maar vanaf 23 oktober moeten er facturen in de sociale zekerheid, de gezondheidszorg en federale ambtenarenlonen betaald worden. Op 15 november moet voor bijna 30 miljard dollar schulden worden terugbetaald.

Mocht dat niet kunnen, is er sprake van "default" of staking van betaling van schulden. Dat zou wellicht leiden tot een zware recessie in de VS en in de rest van de wereld. Meer nog: de traditioneel hoge rating van de VS zou kelderen, waardoor lenen in de toekomst duurder wordt, los van het feit dat beleggers VS-obligaties niet langer als betrouwbaar zouden beschouwen. Bovendien is de dollar de reservemunt bij uitstek van de wereldeconomie en zou ook die forse klappen kunnen krijgen.