Bioscoop in Dubai stopt film na Arabisch gevloek

In Dubai hebben tientallen bioscoopbezoekers de filmzaal halfweg de vertoning van de Amerikaanse film "Escape plan" moeten verlaten nadat een van de personages in het Arabisch had gevloekt. Dat meldt The National, een door de staat gesteunde krant in de Verenigde Arabische Emiraten. De scène in kwestie werd meteen gecensureerd en enkele uren later was de film opnieuw in roulatie.
Stallone en Schwarzenegger bij de première van "Escape plan" in San Diego in juli.

Het voorval vond afgelopen zaterdag plaats in bioscoop Grand Cinema in het Ibn Battuta winkelcentrum in Dubai. Tijdens de namiddagvertoning van "Escape plan" werd de film plots stilgelegd. Dat gebeurde nadat een van de personages op het scherm in het Arabisch had gevloekt.

"Zaterdagnamiddag hebben we al onze bioscopen opgedragen de vertoning van 16.30 uur van "Escape plan" te staken", laat een woordvoerder van Grand Cinema's weten. "Daarmee gaven we gehoor aan de oproep van de Dubai Media Council om bepaalde woorden uit de film te verwijderen. Dat is ogenblikkelijk gebeurd waarna de herwerkte versie van de film meteen aan alle bioscopen werd bezorgd zodat de voorstelling van 19 uur kon doorgaan."

In de Verenigde Arabische Emiraten kunnen films pas worden vertoond wanneer ze door Media Council officieel zijn goedgekeurd. Hoe het komt dat de film toch inclusief gewraakte scène in de zalen kwam, is niet duidelijk.

"Escape plan" is de jongste film van Hollywoodveteranen Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone. In de film plannen ze een ontsnapping uit een futuristische gevangenis.