Di Rupo leest laatste beleidsverklaring voor

Premier Elio Di Rupo heeft in de Kamer zijn beleidsverklaring voorgelezen, meteen de laatste van deze legislatuur. Het thema van de verklaring was vooraf al bekend, Di Rupo had het vooral over de relancemaatregelen die zijn federale regering bijeensprokkelde. Het was dan ook vooral uitkijken naar de accenten die de premier zou leggen.

Vorig jaar verwees Di Rupo immers nog naar Kevin en Frédéric als zijnde de modale Vlaming en Waal. Deze keer hield hij het iets feitelijker. "Dames en heren, deze beleidsverklaring is nog maar de derde van deze regering, maar het is ook alweer de laatste. Volgend jaar in mei zijn er verkiezingen. Maar tijd voor verkiezingskoorts is er nog niet. Het is nog niet de tijd om op onze lauweren te rusten, maar wel om door te werken", stak de eerste minister van wal.

De premier prees vervolgens de uitkomsten van de gesprekken rond de zesde staatshervorming waardoor de "gordiaanse knoop van BHV achter ons ligt". Hij vervolgde daarna met een opsomming van de verwezenlijkingen van zijn regering gedurende de voorbije jaren.

Di Rupo verwees naar zijn "Belgisch recept", dat rust en stabiliteit brengt. "Bijna twee jaar geleden stond ons land voor een keuze: vooruitgaan of ter plaatse blijven staan, stabiliteit of onzekerheid. Vandaag, twee jaar later, ben ik als premier trots op de keuze die de politieke partijen hebben gemaakt. Wallonië, Brussel en Vlaanderen beschikken over ongelofelijk veel talent. De succesverhalen zijn talrijk. Ja, het vertrouwen is terug. Dankzij dit herwonnen vertrouwen gaat België weer vooruit."

Premier antwoordt op vragen van burgers

Na de verklaring heeft de premier vanuit de Wetstraat 16, zoals gisteren aangekondigd, vragen van burgers beantwoord via de sociaalnetwerksite Twitter. Dat is gebeurd via #VraaghetaanElio.