Eerste met bloed gevulde muggenfossiel is 46 miljoen jaar oud

Amerikaanse insectenkundigen hebben de ontdekking aangekondigd van een fossiel van een mug die nog bloed in de buik had. Het gaat om de restanten van de laatste maaltijd die het diertje 46 miljoen jaar geleden verorberde.
AP2013

"Het gaat om het eerste fossiel van een mug die volgepropt is met bloed dat ooit werd ontdekt", verklaarde Dale Greenwalt, een biochemicus op rust die aan de slag is in het Museum voor Natuurgeschiedenis in Washington. Hij is ook de hoofdauteur van de studie die verscheen in de "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Het oudste fossiel van een mug is al 95 miljoen jaar oud, maar dat bevatte geen bloed. In die periode liepen er nog dinosaurussen op de aarde. Zij verdwenen 65 miljoen jaar geleden uit beeld. Hoewel 14.000 soorten insecten zich met bloed voeden, zoals teken, vlooien en muggen, zijn er bijna geen fossielen ontdekt die getuigen van die voedingswijze in de loop van de evolutie. Slechts vier gefossiliseerde specimen werden ontdekt waarin parasieten van de slaapziekte of malaria aangeven dat die insecten op een dieet van bloed stonden.

Het fossiel van de mug dat bloed bevat, werd ontdekt in de 25 jaar oude collectie van een Amerikaanse insectenkenner die aan het museum in Washington was geschonken.