Eleanor Catton wint Booker Prize voor "The luminaries"

De Nieuws-Zeelandse auteur Eleanor Catton heeft vanavond de gerenommeerde Man Booker Prize gewonnen voor haar roman "The luminaries". Ze kreeg de prijs uit handen van Camilla Parker Bowles, de echtgenote van kroonprins Charles. Op haar 28e is Catton de jongste winnaar van de Man Booker Prize ooit.
Eleanor Catton poseert met haar boek kort na de bekendmaking van de shortlist.

De Man Booker Prize bekroont elk jaar een boek geschreven door een inwoner van het Brits Gemenebest of Ierland. Dit jaar was de shortlist bijzonder gevarieerd, met genomineerden uit 6 verschillende landen.

Uiteindelijk is het de jongste auteur op de lijst die vanavond met de prijs ging lopen. Eleanor Catton is 28 en kreeg de prijs voor haar roman "The luminaries". Daarmee is ze meteen ook de jongste winnaar ooit. Het is pas de 2e keer dat een Nieuw-Zeelander de prijs wint.

"The luminaries" is een moordmysterie van liefst 832 pagina's. Het verhaal speelt zich af tijdens de zogenoemde "goldrush" in de 19e eeuw.

De Man Booker Prize is goed voor 50.000 pond of ongeveer 80.000 euro. Catton ontving haar prijs uit handen van Camilla Parker Bowles tijdens een ceremonie in Londen.