KVHV wijst verbod op studentendopen van de hand

Het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) is absoluut tegenstander van het idee om studentendopen in België volledig te verbieden, zoals de Franse politica Ségolène Royal had geopperd in een brief aan premier Elio Di Rupo.

Volgens het KVHV kan het niet dat "alle studentenverenigingen moeten gestraft worden omdat enkele studenten zich niet aan de regels willen houden", daarmee verwijzend naar de ontgroening in Luik waar een Franse studente in coma belandde door een grote hoeveelheid water te (moeten) drinken.

Het KVHV is het ermee eens dat studenten op hun verantwoordelijkheden worden gewezen op het vlak van grenzen en waardigheid, maar vindt het een "ronduit slecht plan" om studentendopen volledig te verbieden. Het verkiezen van wetten boven individuele verantwoordelijkheid vindt de studentenvereniging verwerpelijk.

"Jaarlijks worden er in heel België tientallen, zo niet honderden, dopen georganiseerd. De meeste verlopen zonder problemen", stelt het KVHV, dat naar eigen zeggen zelf liever "stijlvolle studentikoze" studentendopen houdt, maar daarom niet van mening is dat andere dopen verboden moeten worden. "Er moeten wel maatregelen worden getroffen tegen exuberant drankgebruik en tegen medische gevaren, maar in Antwerpen bestaat er bijvoorbeeld al enkele jaren een "doopcharter" dat elke club moet ondertekenen", aldus nog het KVHV. 

"Studentendoop is persoonlijke keuze"

Ook premier Elio Di Rupo vindt "een studentendoop een persoonlijke keuze". Dat heeft hij vanmiddag gezegd in de Twittersessie waarin hij vragen van burgers beantwoordde. "In geen geval mag de fysieke integriteit van de studenten aangetast worden", voegde hij eraan toe. "We hebben wetten om op te treden tegen uitspattingen."