Libische Al Qaeda-leider zit in New Yorkse cel

De Libische terroristenleider Abu Anas al-Libi die begin deze maand werd opgepakt in de Libische hoofdstad Tripoli, zit in New York in de cel. Hij zal in de VS worden aangeklaagd wegens terrorisme. Al-Libi zou het brein zijn achter bloedige aanslagen in Kenia en Tanzania in 1998.
AP2013

Begin deze maand hebben Amerikaanse geheime agenten Abu Anas al-Libi opgepakt in de buurt van de Libische hoofdstad Tripoli. De man werd sindsdien vastgehouden op een Amerikaans marineschip in de Middellandse Zee. Hij is daar door de geheime dienst CIA ondervraagd over zijn werk voor het terreurnetwerk Al Qaeda.

Nu is bekendgemaakt dat al-Libi is overgebracht naar een gevangenis in New York. Hij zal daar vandaag aangeklaagd worden wegens terrorisme en dus terecht moeten staan voor een Amerikaanse rechtbank. Hij zal onder het Amerikaanse strafrecht vallen en recht hebben op een normaal proces met bijstand van advocaten.

Met die aanpak wijkt president Barack Obama af van die van zijn voorganger George W. Bush. Die liet honderden terreurverdachten wereldwijd oppakken en ondervragen op geheime plaatsen in Afghanistan, het Midden-Oosten of Europa. Daarbij zou nogal losjes met de mensenrechten zijn omgesprongen of anders gezegd, er werden "harde ondervragingstechnieken" toegepast. Veel gevangenen belandden nadien in de VS-marinebasis in Guantanamo op Cuba, waar ze buiten de gewone jurisdictie vielen.

Aanslagen doodden 224 mensen

Al-Libi of Nazih Abdul Hamid al-Ruqai zoals hij echt heet, is 49 en was een van de meest gezochte terroristen op het lijstje van de federale politie FBI. Al-Libi, de Libiër dus, zou van in het begin van de jaren 90 betrokken zijn geweest bij Al Qaeda en werd snel een van de vertrouwelingen van Osama Bin Laden. Hij zou dus veel informatie kunnen geven over de interne keuken bij Al Qaeda.

Al-Libi is een computerprogrammeur en zou jarenlang via foto's, kaarten en satellietfoto's aanslagen hebben voorbereid op Westerse doelwitten in Oost-Afrika. Zo zou hij het brein geweest zijn achter de bloedige bomaanslagen tegen de VS-ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij zijn toen 224 mensen vermoord, de meesten onder hen Afrikanen. 

1998 AP